На Львівщині провели лабораторні дослідження питної води на вміст йоду. Усього проаналізували 24 зразків, у 22 з них виявили брак йоду.
Джерело: Суспільне.
Як повідомили у пресслужбі Львівської ОВА, знижений вміст йоду в питній воді виявили у 92% зразків на території Жовківської, Червоноградської, Радехівської та Львівської громад. Відхилення коливається в межах 14,3-19,7 мкг/дм3 при нормі 20-30 мкг/дм3. Загалом у 2024 році планують провести дослідження 73 зразків питної води з різних районів області.
“Оскільки йод не синтезується в організмі людини, то цей мікроелемент необхідно вживати щоденно. Компенсувати нестачу йоду необхідно за допомогою харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які багаті на цей мікроелемент: йодована сіль, морська капуста, морська риба, кальмари, камбала, креветки. Також йод міститься в картоплі, свинині, яловичині, крупах, овочах, фруктах”, – повідомляють у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Добова потреба організму людини в йоді залежно від віку складає від 90 до 300 мкг. Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків – до 300 мкг. Для дітей 0–6 років – 90 мкг, від 6 до 12 років – 120 мкг.
Підтримайте проект на Patreon