Львів точно матиме чим вразити, зокрема гастрономічно. Тут міститься найбільша кількість ресторанів і кафе на душу населення в Україні.
Наразі ж підказуємо, які заклади міста Лева не залишать вас байдужими, – ділимося власними враженями.
НА БАМБЕТЛІ
Адреса: пл. Ринок, 29.
Особливість: меню, читання якого покращує настрій; безліч інтер’єрних дрібничок, які хочеться розглядати; поціновувачів кави втішить її широкий вибір.
У затишному пасажі на площі Ринок можна засісти «На бамбетлі». До слова, бамбетлею на Галичині звали лаву, на яку клали сінник і на ній спали, заразом вона часто виконувала функцію скрині.
Вмостившись на такій лаві з подушками, можна смакувати різними наїдками та напоями, розглядаючи ретро-речі на стінах, читаючи напрочуд веселе меню-газету та серветкові записки відвідувачів, що «ховаються» в шухлядках столиків. Атмосфера тут п’янка, як і запечена груша у вині, полита шоколадом.
Або ж, за гарної погоди, можна обрати собі місце на терасі, загорнутися в плед (він же «коцик»), смакувати духмяною кавою чи пряним глінтвейном – вибір цих напоїв у цій кав’ярні приємно вражає.
DOCTOR FAUST
Адреса: вул. Вірменська, 14.
Особливість: місце, позбавлене пафосної «львівськості».
Заклад запам’ятовується не лише смачними стравами та їх гарною подачею, а й містичною атмосферою, що в ньому панує. Тут можна скуштувати як і щось вишукане, так і більш традиційне, наприклад пироги з картоплею та сиром, капустою, м’ясом та грибним соусом.
DOCTOR FAUST – гарне місце для побачення. Вам можуть запропонувати невеличку залу «для романтичних зустрічей», де запалять свічки та частуватимуть смакотами закладу.
ПСТРУГ, ХЛІБ ТА ВИНО
Адреса: вул. Братів Рогатинців, 49.
Особливість: сюди йдуть за духмяним хлібом та смачною фореллю.
Радимо здійнятися на другий поверх закладу, сісти за підвіконня та скуштувати страви, якими славиться цей заклад. Серед них – форель із печі (по-гуцульськи «пструг»), що тане в роті, а також канапки – шматочки хліба, який випікають у стінах цієї кнайпи, із різноманітними намазками. І пам’ятайте – порції тут доволі великі.
ШАМПАНЕРІЯ Х&Х
Адреса: вул. Лесі Українки, 29.
Особливість: місце, що розширює уявлення про хот-доги; приємно дивує поєднанням простоти та вишуканості у меню.
Не здивуємося, якщо після відвідин цього закладу хот-доги стануть однією з ваших найулюбеніших страв. Шампанерія Х&Х пропонує гостям хот-доги з цікавим поднанням інгредієнтів та різноманітними ковбасками, а особлива подача полегшує їх смакування. Саме тут можна сміливо замовляти хот-дог і келих шампанського, до якого додають милий комплімент – свіжу полуницю.
У меню закладу також знайдете хачапурі та устриці. Ось таке, на перший погляд, поєднання непоєднуваного. А втім, це і є родзинка Шампанерії.
РЕСТОРАЦІЯ БАЧЕВСЬКИХ
Адреса: вул. Шевська, 8.
Особливість: відчуєте себе найвищою «сметанкою»; гарне місце і для романтичних побачень, і для родинних зустрічей.
Багате меню, вражаюча подача, вишукана атмосфера та приєне обслуговування і при цьому незахмарні ціни. Погодьтеся, такі ресторації зустрічаються нечасто.
Повернутися сюди хочеться з кількох причин. По-перше, Ресторація Бачевських пропонує різноманітні страви галицької, єврейської, європейської кухонь. По-друге, тут декілька особливих зал. Найпопулярніша – Оранжерея, де гості опиняються серед зелені, співу пташок і споглядають на небо крізь скляную стелю. По-третє, з 8:00 до 11:00 ранку тут чекає безлімітний шведський стіл зі стравами до сніданку, десертами та напоями.
Певно, ви вже здогадалися, що цей заклад украй популярний. Тож рекомендуємо резервувати столик.
TANTE SOPHIE
Адреса: вул. Друкарська, 6А.
Особливість: французький прованс; сині двері ресторації, що стали популярним місцем для фотографувань.
Цей заклад закликав нас ароматом, що доносився далеко за межі його стін. Це місце для цінувальників затишку, вишуканості, французької кухні та й загалом тих, хто перебуває у пошуках незвичного. Меню пропонує і равлики, і жаб’ячі ніжки, і низку інших гідних уваги страв.
До прикладу, добре смакують равіолі, начинені пюре з пасерованого часнику. Подають їх під соусом із равликами, Пармезаном і горішками. А ще незабутній післясмак ликає трояндовий лимонад.
ВЕРОНІКА
Адреса: вул. Лесі Українки, 29.
Особливість: місце сили для прихильників солодкого.
Цей ресторан-кондитерську називають «солодкою візитівкою Львова». Вкрай важко не спокуситися на смаколик, дивлячись на вітрини з кондитерськими «витворами» тутешнього виробництва. Та як кажуть, «найкращі свята – ті, що відбуваються всередині нас». Тож чому б не влаштувати собі маленьке солодке свято?
ПЕРША ГРИЛЬОВА РЕСТОРАЦІЯ М’ЯСА ТА СПРАВЕДЛИВОСТІ
Адреса: вул. Валова, 20
Особливість: усіх гостей на вході зустрічає кат, інтер’єр прикрашено середньовічними знаряддями катувань, грає класичка музика, і це, мабуть, найкращий м’ясний ресторан у Львові.
Один з найвідоміших закладів міста працює у дворику Бернардинського монастиря, вхід у дворик – ліворуч від Костьолу Святого Андрія Первозванного. Інтер’єр – завжди похмурий та затемнений, дерев’яні меблі, грає симфонічна класична музика, і увагу відвідувачів привертають знаряддя катувань та усіляких середньовічних покарань, які тут стоять на кожному шляху. Частина меню присвячена саме катуванням – за що, як, за якими правилами відбувалася та чи інша сувора процедура.
Але інтер’єр – все ж таки вторинне. Основа меню – страви галицької кухні (подані тут у охайній, негострій і нежирній варіації), але головне, за чим біля входу у ресторан вишукуються черги – це м’ясо.
Готують його просто перед вами, у залі, на величезному мангалі. Курятина, яловичина, ягнятина, свинина, для струнких панянок – форель. Порції величезні, салати і гарніри точно беріть один на двох. Хочете гострих вражень – попросіть ката зробити з вами селфі і провести екскурсію по “експонатах”.
CENTAUR
Адреса: Площа Ринок, 34
Особливість: найкращий сирник у Львові та кава, яку цінує сам львівський мер
Заклад харчування у цій будівлі працював ще у 1840х роках, Кентавром же його нарікли у 1970х, коли з боку вулиці Краківської на рівні другого поверху з’явився горельєф кентавра роботи скульптора Богдана Романця.
У Кентаврі знаходиться надзвичайна колекція меню першої половини ХХ ст. – вона цікава не тільки гастро-ентузіастам, але й усім, хто цікавиться мистецтвом, адже до створення меню у ті часи долучали граверів та художників. Інтер’єр закладу, меблі, посуд (мабуть, це найгарніші горнятка та тарілки у місті) – все дихає атмосферою респектабельного Львова початку минулого століття.
Меню Кентавра – це різноманітна кава з найсучаснішими засобами заварювання, переконливі десерти, поживні сніданки, найкращий у Львові сирник.
Невеличний секрет: у Кентаврі любить починати свій день Андрій Садовий.
КОРКИ ТА КРИХТИ
Адреса: вул. Л. Українки, 27
Особливість: безлімітні смачні сніданки для тих, хто не встиг до Бачевських
Меню цього відносно молодого львівського закладу тримається на двох “китах” – вині та закусок до нього. Тож іти сюди треба саме за цим – рекомендуємо обирати “сети”. Нам до вподоби сет з фуа-гра до будь-якого білого сухого вина, та м’ясні деко та салати з м’ясом до червоного.
Також про Корки та крихти варто згадати, якщо ви хочете поживно та смачно снідати – а до Бачевських вже черга на вулицю (це дуже розповсюджений сценарій). У Корках та крихтах сніданки (з вином!) теж безлімітні, подаються з 8:00 до 11:00 і коштують 120 грн. для дорослих і 60 грн. для дітей.
Джерело: 1plus1.ua
Підтримайте проект на Patreon