Четвер, 26 грудня

Як зміцнити імунітет після зими. 5 простих правил від спеціалістки

Щоб наситити свій організм вітамінами, має бути правильне харчування і достатня кількість жирів, білків та вуглеводів. За відсутності одних компонентів не засвоюватимуться інші. Лікарка медичного центру «Дельта Мед» Ярина Шан – про те, як правильно харчуватися, щоб імунна система не дала збою, і які продукти мають бути у «щоденнику їжі». 

Перший кит правильного харчування

Харчування має бути збалансованим, однак немає чудо-продукту, що зміцнить наш імунітет. Організм потребує жирів, білків, і навіть вуглеводів, через брак яких неправильно відбувається обмін речовин і погано засвоюються амінокислоти. Для нормального функціонування імунної системи потрібні всі жиророзчинні речовини, найперше це вітаміни A, E, D. Через постійне вживання обезжиреної їжі як-от кефірів, йогуртів, сирів необхідні вітаміни так само не закріплюються. З білками простіше, оскільки білкова їжа не вимагає особливої підготовки. Білки дуже добре зберігаються у всіх продуктах незалежно від способу їх обробки.

Більше природних компонентів

Важливо споживати якомога менше штучних цукрів, натомість побільше природних компонентів. Завдяки цьому в організмі не накопичуються зайві вуглеводи. Наявні у нас смакові якості сприяють тому, що ми з’їдаємо більше корисної та менше непотрібної їжі.

Овочі та фрукти

Наш організм потребує того, що достигає вчасно. Влітку корисні свіжі овочі. Це будь-які ягоди чи то лохина, чи чорниця, чи малина, яка, до речі, містить ацетилсаліцилову кислоту, тож є замінником жарознижуючих ліків.

Варто їсти солодкий червоний перець – він дуже багатий на вітаміни групи В і РР, які покращують на фільтрацію епітелію і чудово працюють як антиоксидант для шкіри. На часі вживання броколі, яка містить безліч мікроелементів. Це марганець, йод, кальцій, фолієва кислота, а з вітамінів це А, С і В6.

Водночас з цитрусовими краще зачекати до настання осені, адже вони містять багато фітонцидів, що діють як антибактеріальні компоненти.

А взимку не треба шукати заморських фруктів, достатньо їсти квашену капусту, яблука, і з тим отримувати корисні речовини.

Куркума та імбир

Серед спецій дуже корисна куркума. За кордоном її навіть пропонують як біодобавку, що додається до багатьох комплексів для хрящової тканини, також для імунних препаратів через високий вміст вітамінів С, К і вітамінів групи В. Куркума впливає на організм як протизапальний компонент, як антиоксидант, крім того, вона покращує травлення та посилює апетит. Ця спеція добре впливає на суглоби, коли люди приймають хондропротектори, зменшуючи зношення хрящової тканини та больові відчуття.

Подібні властивості має корінь імбиру. Єдиний нюанс, що через його гострий смак варто помірно вживати.

Шпинат багатий на йод, фосфор, цинк, залізо, у ньому є омега3 та вітаміни групи В, які максимально корисні.

Горіхи

Не забуваймо про горіхи. Наприклад, мигдаль має дуже високу концентрацію магнію. У 100 г міститься 2/3 добової норми магнію, також багато фосфору, однак алергікам варто зважити на дозу його вживання.

Авторка: Ярина Шан

Джерело: Tvoemisto.tv.


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: