Переважна більшість українців сприймає Закарпаття, як “закордон”. Люди кажуть, що тут все інше: природа, культура, мова і, звичайно, кухня.
Колорит закарпатців та страв, що вони кладуть на гостинні столи щодень і свята, зумовлений впливом на область різних культур, найбільше – угорської.
Саме тому наші кухні такі схожі.
Угорці відчувають себе на Закарпатті, як удома, та й ми в Угорщині точно – не гості.
Мукачево.net склав перелік 10 найпопулярніших закарпатських страв.
Бограч
Візитівкою прикордонного Берегова та й Закарпаття загалом є бограч. Саме він посідає перше місце кулінарного рейтингу.
Для того, аби приготувати закарпатсько-угорську смакоту вам знадобиться: яловичина, свинина або баранина – ребра, м’якоть, шия, копчене сало, цибуля, морква, петрушки, кольраба, картопля, чорний мелений перець, 1 стручок гіркого перцю, лавровий лист та багато солодкої червоної паприки. Страва готується виключно на природі і у великому казанку. Для того, аби усі інгредієнти дійшли потрібного стану, варити, часто помішуючи великою дерев’яною ложкою, страву потрібно близько трьох годин.
Лечо
Страва дещо “підозріло” виглядає, але спробувавши один раз, стає улюбленою.
Готується страва надзвичайно просто. Цибуля, солодкий перець, томати, яйце, сметана – тушимо, і все готово. Часом, у лечо додають ковбасу, втім, це не обов’язково. Воно може бути абсолютно вегетаріанським.
Рокот-крумплі
Картоплю заздалегідь відварюють у мундирах, варять яйця. Змащують деко смальцем, викладають шарами нарізану картоплю, яйця та ковбасу. Зверху, знову ж таки, викладають картоплю, заливають сметаною, посипають натертим сиром та кропом. Все в духовку: 40 хвилин – і вуаля.
Славнозвісна героїня багатьох закарпатських анекдотів та від того не менш смачна страва –
Квасоля з капустою
Квасолю замочують перед приготуванням на 5-6 годин. Згодом варять у солоній воді. Додають квашену капусту, часник та заправляють, заздалегідь приготованою зажаркою (цибуля, мука з водою, підсмажена на пательні).
Кнедлі з м’ясним гуляшем
Кнедлики закарпатці не їдять без якогось смачного гуляша: м’ясного, грибного, капустяного. Кнедлі готуються на паром близько двадцяти хвилин. Втім, ця страва може бути й солодкою.
Для приготування гуляша тушкують м’ясо з капустою та цибулею. Солять, перчать, додають часнику, за смаком, і страва готова до столу.
Токан
Кукурудзяна крупа, бринза, шкварки, сало – це все, що потрібно для смачного токана!
Голубки з грибами по-закарпатськи
Впритул за токаном, слідують голубки з грибами по-закарпатськи – не менш смачна та корисна страва.
Традиційно, – листя капусти варять на слабому вогні у підсоленій воді. Для начинки нарізану свинину змішують з рисом, салом та грибами.
Такі голубці найкраще подавати з сметанковим соусом, у який додають натертий часник, шматочки молодої цибулі та кріп.
Картопля по-селянськи
Люблять закарпатці поласувати і лоці з картоплею по-селянськи. Загалом, цю страву можна вживати і окремо та жителі краю точно знають, що разом значно смачніше.
Для того, аби приготувати лоці, потрібна корейка з кістками, паприка, часник та цибулька. Усе це випікають і подають на стіл з картоплею смаженою по-домашньому.
Кремзлики
Їх обожнюють наші друзі росіяни та білоруси, при цьому кажучи на них “кейзлики” та “деруны”.
Простішої страви за цю – годі й придумати. Для кремзликів потрібно натерти на тертці або блендері картоплю, цибулю та часник. Додати одне яйце, борошно та сіль з чорним метеним перцем. Перед подачею на стіл, крапля сметани і смачного!
Гомбовці
І, звісно ж, десерт. Чи не найбільше краяни полюбляють гомбовці, позаяк вигадувати начинки та смаки можна до нескінченності.
Для того, аби приготувати ці смаколики знадобиться свіжий сир, манна крупа , цукор та яйця . Приготовані кульки посипають, заздалегідь підсмаженими, сухарями та поливають сметаною.
Тож, якщо у Вас залізні нерви і Ви ще не встигли зголодніти, продовжимо список страв закарпатської кухні: квасоля по-верховинськи, гурка, пікниця, голубки з грибами, риба по-верховинськи, шашлики з печінки, кляганиць, грибочки смажені, вареники закарпатські, закарпатський борщ, млинці по-мукачівськи, солодкий леквар і, звісно, духмяне домашнє парене вино.
Підтримайте проект на Patreon