«Євробляхи»: що буде із власниками, які не встигли розмитнити авто

З 10 листопада нинішнього року перестали діяти пільги на розмитнення «євроблях», ввезені в Україну до 31 грудня 2020 року.

Перед цим власники автівок на іноземній реєстрації мали 180 днів, щоби скористатися цією послугою. Щоправда, тільки ветеранам АТО дали шанс розмитнити машини за спеціальними ставками до лютого наступного року.

А що буде із тими, хто все-таки не встиг, дізнавалася ІА Дивись.info.

Фото з відкритих джерел.

Скористатись останнім шансом

З 10 листопада поліція може зупиняти нерозмитнені «євробляхи» та накладати на їх власників штрафи у 8,5 тисяч гривень та передавати дані про ці авто до Держимтслужби.

Митники, натомість, стягуватимуть штрафи за перевищення термінів ввезення автомобілів. Після сплати штрафу автомобіль можна буде вивезти за кордон або розмитнити його в Україні.

«Якщо особою протягом року було вчинено повторне порушення – штраф становить 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого», – пояснює адвокат, заступник голови комітету Асоціації правників України з кримінального та кримінально-процесуального права Ярослав Сербін.

І додає: розібрати чи здати авто на брухт також не вдасться, за втрату цих транспортних засобів, у тому числі їх розкомплектування – штраф становить 170 тисяч гривень або конфіскація таких транспортних засобів.

Розмитнення для ветеранів АТО

Однак, говорить він, виключення для розмитнення встановлено для учасників бойових дій, за умови документального підтвердження їх перебування більш як 90 днів з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби» безпосередньо на території проведення операції Об’єднаних сил (ООС).

«Тобто такі громадяни можуть на пільгових умовах розмитнити автомобілі до 8 лютого 2022 року включно», – каже Сербін.

Хитрощі та покарання

Незважаючи на закінчення пільгового розмитнення, в мережі уже з’являються пропозиції вирішення проблем з притягненням до відповідальності.

«Ці способи не нові і давно практикуватись у наших реаліях, а саме: це підробка техпаспорта, створення «двійника», заміна VIN-кодів, купівля документів на аналогічний автомобіль, який був у ДТП і не підлягає ремонту», – розповідає наш співрозмовник.

Такі способи є незаконними, і за них передбачена не тільки адміністративна, але і кримінальна відповідальність, а саме: статтями 290 (знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу) та 358 (підробка документів) Кримінального кодексу України.

Покарання може бути від штрафу до обмеження волі, пояснює Ярослав Сербін.

«Подібні незаконні дії будуть лише сприяти підвищеному інтересу працівників поліції до перевірки номерів агрегатів і документів на автомобіль, тому краще вирішити проблему законним шляхом і не ризикувати», – вважає адвокат.

Ось спеціаліст з договірного права та судового представництва, адвокат Семен Яценко вважає, що для власників нерозмитнених авто мало що зміниться.

«Найімовірніше, вони будуть продовжувати їздити на них, сподіваючись, що їх не притягнуть до відповідальності за порушення митних правил. Вони це робили і раніше. Я сумніваюся, що зараз Національна поліція надто активізується у напрямку «відлову» порушників митних правил – вірогідно, статистика буде, але вона не буде надто сильно відрізнятися від попередньої. Ті, хто скористався пільговим режимом розмитнення, або вивезли свої автівки за кордон, або будуть далі вже на законних підставах користуватися в Україні, зокрема зможуть їх продати тощо», – говорить він у коментарі ІА Дивись.info.

Підсумки пільгового розмитнення

За весь період спрощеної схеми легалізації євроблях в Україні було розмитнено понад 83 тисячі автомобілів, українці заплатили 2,9 мільярда гривень, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Питання із євробляхами вирішено. Більше жодних відстрочок/пільгових періодів не буде. Тепер закон один для всіх. Прошу Національну поліцію вжити заходів щодо недопущення проїзду євроблях вулицями та дорогами нашої країни», – сказано в його дописі у Facebook.

Ті, кого дискримінують

Очевидно, що до вказаного терміну не всі власники встигли розмитнити свої авто. Напередодні скасування пільг, 2 листопада, на сайті президента з’явилась відповідна петиція із проханням продовжити дію пільгів ще на пів року, себто до 15 березня 2022 року.

Окрім цього, у тексті авторка Ольга Ткачук хоче, аби дозволили оформляти авто, ввезені раніше, ніж до 31 грудня 2021 року.

Також інціціатори закликають владу розглянути законопроєкт №3704, згідно із яким передбачаються рівні умови розмитнення для усіх українців.

Зокрема:

  • передбачити пільгові умови розмитнення для окремих категорій громадян – учасників АТО, інвалідів, багатодітних сімей тощо;
  • дозволити розмитнення «на нормальних умовах» гібридних авто, мікроавтобусів зі стандартом нижче за «Євро-5»;
  • дозволити розмитнення авто стандарту «Євро-1», які вже ввезено до України.

Станом на 18 листопада петиція зібрала 1997 підписів із необхідних 25 тисяч для розгляду. Збір підписів ще триватиме 77 днів.

Мар’яна КОВАЛЕНКО

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.