В Україні можуть скасувати третю групу єдиного податку

Відповідний законопроект зареєстрували народні депутати України.

Народні депутати Андрій Шинькович та Геннадій Чекіта 1 березня зареєстрували в парламенті законопроект № 8089, що передбачає зміни в податкову систему України. Про це повідомляє ain.ua.

Одна з норм законопроекту передбачає скасування третьої групи для платників податків, які обрали спрощену систему оподаткування.

Спрощений режим оподаткування для малого бізнесу, що діє в Україні, наразі передбачає сплату єдиного податку та спрощену звітність. Третя група спрощеного оподаткування користується популярністю у IT-спеціалістів та фрілансерів. Вона передбачає єдиний податок зі ставкою 5%.

За словами розробників законопроекту, 3 група використовується задля оптимізації виплат зарплат, коли фактично наймані працівники працюють за договором як ФОП-и, на чому економлять роботодавці. Окрім того, документ передбачає зміни у 2 групу спрощеної системи – за словами авторів, нею користуються великі мережі магазинів задля ухилення від податків.

Для суб’єктів, що займаються оптовою торгівлею, законопроект передбачає скасування 1 та 2 груп, для 2 групи пропонується обмеження видів діяльності підприємців, котрі займаються виготовленням товарів та роздрібною торгівлею на ринках, діяльністю у сфері ресторанного господарства в будівлі, площею до 20 кв. м. чи з використанням засобів пересувної торгівлі.

Пропонується обмежити 2 групу для тих, хто займається наданням побутових та інших послуг, а також для роздрібних торговців дистанційним методом (імовірно, для інтернет-магазинів). Заборонити її пропонують для компаній, що торгують важкою електронікою, ювелірними виробами та товарами високого цінового сегменту.

Скасування 3 групи передбачає можливість переходу ФОП-ів у 2 групу. Окрім того, законопроект пропонує зниження основної ставки ПДВ з 20% до 16%. На думку розробників законопроекту, він сприятиме виходу української економіки з тіні.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.