Україні доведеться надрукувати 100 млрд грн, якщо націоналізацію ПриватБанку скасують

Якщо в підсумку суди визнають націоналізацію ПриватБанку незаконною, то держава повинна буде сплатити вкладникам понад 100 мільярдів гривень, які необхідно буде надрукувати.

Про це заявив голова Національного банку Яків Смолій під час засідання Ради національної безпеки і оборони, пише Громадське.

Він зазначив, що законом не передбачена процедура повернення націоналізованих активів попереднім власникам.

«Але якщо те рішення, яке було прийняте в 2016-му (націоналізація — ред.), буде обернене, нам доведеться виплатити вкладникам понад 100 мільярдів гривень. Це будуть емісійні кошти (НБУ доведеться додрукувати ці гроші — ред.). Вони можуть суттєво вплинути на інфляцію. Також ми не можемо зараз зпрогнозувати, як це вплине на курс», — пояснив Смолій.

Зазначимо, що йдеться про кошти, які виплачують в межах програми державного гарантування вкладів фізичних осіб у разі, якщо банк збанкрутує.

У Нацбанку вважають, що зміна власника банку призведе до того, що держава муситиме забрати 155 мільярдів гривень, якими дофінансовувала ПриватБанк одразу після націоналізації у 2016 році. Як наслідок, ПриватБанк стане банкрутом, що й призведе до його подальшої ліквідації із виплатою 100 мільярдів вкладникам.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.