У 2023 році підвищуються вимоги до пенсійного віку (ТАБЛИЦЯ)

Менше місяця залишилось до зміни правил виходу на пенсію. У результаті деяким українцям доведеться працювати до 63 чи навіть 65 років, або ж докуповувати страховий стаж.

Відповідні зміни до законодавства були внесені ще в межах реформи 2017 року і поступово набирають чинності.

Щорічно страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців, доки у 2028 році не становитиме 35 років.

Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2022 році, має менше 29 років необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії лише після досягнення 63-річного віку – за наявності не менш як 19 років страхового стажу. А з настанням 2023-го вимога збільшиться до 30 років. 

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років – 15 років.

Хто не зможе вийти на пенсію у 60 років?

Наприклад: чоловікові 60 років виповнилось 01.08.2022. Отриманий страховий стаж на цю дату – 28 років і 6 місяців. Необхідний страховий стаж – 29 років. Чоловік працює. Якщо, працюючи, він придбає 6 місяців страхового стажу, то звернутися за призначенням пенсії він зможе вже у 2023 році. Пенсію буде призначено з дати звернення.

Страховий стаж, набутий після 01.01.2004, обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за період роботи до 01.01.2004 – на підставі трудової книжки та інших документів про стаж.

Як обчислюється розмір пенсії

Розмір пенсії за віком визначається для кожного пенсіонера індивідуально та залежить від придбаного ним страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувались страхові внески.

Коли звертатися за призначенням пенсії

Пенсія за віком призначається за зверненням людини з дня, наступного за днем ​​досягнення нею пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше 3-х місяців з дня настання такого віку. Заяву на призначення пенсії та пакет документів можна подати безпосередньо до будь-якого сервісного центру ПФУ або в електронній формі через веб-портал електронних послуг Фонду (portal.pfu.gov.ua) використанням кваліфікованого електронного підпису.

Пенсія за віком, від дня наступного за днем ​​досягнення віку 60 років, може призначатися автоматично (без звернення особи), якщо у реєстрі застрахованих осіб є відомості про стаж, набутий до 2004 року (роботодавцем або застрахованою особою була надана для оцифрування трудова книжка, інші документи про стаж).

Джерело: На пенсії, РадіоТрек

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: