п`ятниця, 29 березня

Трускавецький санаторій переплатить понад 100 тисяч гривень «продуктовим змовникам»

Спеціалізований трускавецький санаторій «Батьківщина», що підпорядковується Міністерству соціальної політики, закупив курятину за цінами, що на чверть вищі ринкових.

Про це стало відомо з угоди, яку санаторій підписав з ТОВ «Укр-Галич», пишуть Наші Гроші.

Згідно з договором, тут придбали 1 тисячу кг курячого філе і 4 тисячі кг курячих тушок. Куряче філе придбали по 134 грн за кілограм, а тушки по 77 грн/кг відповідно. Загальна вартість угоди становить 443 тис. грн, а якщо рахувати за ринковими цінами, то мала б бути приблизно на 105 тис. грн меншою.

Більшість бюджетних замовників купують куряче м’ясо значно дешевше. Наприклад, Київський обласний фтизіатричний центр замовив куряче філе по 100 грн/кг, а відділ освіти, Новояричівської селищної ради по 92 грн/кг. Львівська залізниця придбала філе по 105 грн/кг, а тушки по 60 грн/кг. На ринку середня ціна на філе становить 100 грн/кг, а тушки продають по 60-65 грн відповідно.

Про удавану конкуренцію 

Участь у торгах, окрім переможця, взяв лише приватний підприємець Анатолій Цигилик, який є технічним учасником для «Укр-Галичу» вже у 74 торгах. Загалом, за даними проєкту Clarity, Цигилик взяв участь у 164 торгах і не переміг жодного разу.

Це пояснюється тим, що він є технічним учасником, який працює разом з цілою низкою пов’язаних компаній та приватних підприємців, що ділять «продуктові» тендери у Львівській області. «Наші гроші. Львів» неодноразово писали про ці «нові генерації змовників». Зокрема, Анатолій Цигилик раніше у документах вказував номер телефону 067-673-22-87. Цей же номер телефон фігурує у документах ПП «Галбізнес груп» та ТОВ «Євро фіш» — компаній, які також імітували конкуренцію на торгах, але були оштрафовані Антимонопольним комітетом саме за змову на торгах.

Окрім цього, ТОВ «Укр-Галич» і Анатолій Цигилик раніше використовували спільну техніку для підготовки документів. На їхніх довідках були однакові дефекти сканування.

«Укр-Галич» зареєстровано у Львові, власницею є Марія Барнич. З початку реєстрації у листопаді 2020 року фірма отримала 444 держзамовлення на 30,3 млн грн, орендує складське приміщення у селі Малехів на вул. Дороша 20А. Цю ж адресу вказували і оштрафовані фірми, ТОВ «Євро Фіш» і ПП «Галбізнес груп», а також ПП «Товарна база».

Нагадаємо також, що це не перший випадок, коли змова цих учасників призводить до завищення цін на тендері. У січні «Наші гроші. Львів» розповідали про постачання «Укр-Галичем» фруктів та овочів для іншого трускавецького санаторію «Перлина Прикарпаття» також із суттєвими переплатами.

Групи компаній-змовників, які раніше були виявлені «Наші гроші. Львів» та суми отриманих ними штрафів за антиконкурентні узгоджені дії:

ПП «Галбізнес Груп» та ТОВ «Євро Фіш» – 1,36 млн грн штрафу за рішенням АМКУ;

ПП «Агропродовольча промислова компанія» і ПП «Захід Інвест Торг» – 136 тис. грн штрафу за рішеннями АМКУ;

ПП «Товарна база», ТОВ «Продукти для всіх», ПП «Захід Інвест Торг» та Петро Павлишин – 291 тис. грн штрафу за рішенням АМКУ.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.