Раніше – duty free, таксі та готелі. На що тепер витрачають гроші українці за кордоном

Різниця між картковими витратами українців за кордоном і в Україні стирається.

Про це банкіри розповіли під час круглого столу «Українці за кордоном: як банки будують роботу з ними», проведеного «Фінансовим клубом», пише DailyLviv.com.

«Якщо раніше в клієнтів найпопулярнішими операціями за кордоном були duty free, таксі та готелі, то на сьогодні транзакційна активність клієнтів за кордоном більше схожа на ту саму, що й в Україні. Це продукти, АЗС, «все для дому». Більше сталої поведінки клієнтів, які перебувають не на відпочинку, а дійсно живуть там», – заявив директор департаменту інформаційної аналітики клієнтського портфеля Сенс Банку Борис Зозуля.

Цю тенденцію підтверджують в Кредобанку. «Найбільші потреби при використанні картки – споживчі: продуктові магазини, магазини одягу, заправки, кафе та ресторани», – зазначив директор департаменту роздрібних клієнтів Кредобанку Олександр Супрунович.

За його словами, на кінець 2023 року зростання безготівкових операцій як в обсягах, так і в кількості сягнуло 50% в порівнянні з довоєнним роком.

Зі завершенням «карткового туризму» зменшилися й обсяги зняття готівки за кордоном. «В четвертому кварталі 2023 року розрахункові операції в торговій мережі складали близько 57,9 млрд грн, а зняття готівки – лише 17 млрд грн. І ця статистика спостерігається протягом трьох останніх кварталів», – розповіла заступниця голови правління банку «Глобус» Ганна Довгальська.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.