п`ятниця, 19 квітня

Рада почала створення Агентства із повернення вкрадених активів

Сьогодні Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону, що передбачає створення в Україні Національного агентства з розшуку та управління активами, отриманими злочинним шляхом.

За відповідний законопроект 3040 проголосували 237 народних депутатів.

Передбачається, що нове Агентство буде займатися виявленням, оцінкою та управліннямактивами, одержаних злочинним шляхом, вартістю понад 200 000 грн (200 розмірів мінімальних заробітних плат).

Агентство буде максимально незалежним, у ньому працюватиме не більше 100 осіб, обраних через прозорий публічний конкурс окремою комісією з суспільних авторитетів, делегованих Верховної Радою, Генеральною прокуратурою, міністерствами Юстиції та Фінансів, Антикорупційним бюро та Держфінмоном.

Гарантії незалежності голови майбутнього Агентства, вичерпний перелік підстав для його звільнення, як і високі оклади співробітників будуть закріплені на законодавчому рівні, що має забезпечити неупередженість під час пошуку корупційних активів українських чиновників, прозору реалізацію  арештованого і конфіскованого майна, унеможливлять зловживання під час управління таким майном та активами.

Законопроектом передбачено, що арештовані гроші або доходи від управління повернутими активами зараховуватимуться на депозитні рахунки Агентства в державних банках або до Державного бюджету України – з них 25% до спеціального державного фонду. Розпорядником коштів цього Фонду буде саме Агентство, а гроші спрямовуватимуться на відшкодування витрат від управління активами, захист учасників кримінального судочинства та викривачів корупції.

Водночас, у разі наявності відповідного судового рішення кошти, одержані від реалізації арештованих активів, повертатимуться законному власнику.

Також законопроектом передбачено створення Єдиного державного реєстру активів, здобутих злочинним шляхом.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.