Опалювальний сезон 2018: українці офіційно розривають шлюби через субсидії

Мабуть, найголовніше питання опалювального сезону 2018/2019 року – у кого буде субсидія.

Чиновники ретельно моніторять сімейні бюджети, а уряд ускладнює правила отримання субсидій. Але навіть якщо вас позбавили знижки на комунальні послуги, все ще не так погано, повідомляє ТСН.

Нові правила нарахування субсидії затвердили ще у травні. У Міністерстві соціальної політики вирішили боротися проти нечесних субсидиантів. Таких відсіяли вже близько половини. Однак не дати субсидію можуть і буквально просто так: приміром, через непрацюючого родича, який навіть не проживає з вами. Але серед них опинилася і Галина. Так і через що – через непрацюючого зятя.

“Вам відмовлено у субсидії, тому що у вас зять, і він ніде не працює. Я їм кажу: “Зять зі мною не проживає”. А це нічого – він член вашої сім’ї. Який же він член сім’ї, якщо він живе у Димері Київської області, він там прописаний у батьків”, – розповідає вона.

Якщо у вас подібна ситуація, не поспішайте засмучуватися і постарайтеся поборотися за свої гроші. Адже за новими правилами, допомога на оплату комуналки призначається 2 рази на рік: влітку і взимку.

Минулої зими субсидії отримували близько 7 мільйонів домогосподарств. Влітку в кілька разів менше. Якщо ви в цій категорії – заспокойтеся, субсидію вам перепризначать. Однак для решти все не так просто і сьогодні перед центром надання субсидій у Вінниці – черга в 100 метрів, яка ледве-ледве розсмокталася.

“Чому вони прийшли в 5 годин ранку? Це комуністичне минуле душить, що я буду першою і отримаю кращу субсидію”, – розповідає керівник центру надання адміністративних послуг Олександр Кравець.

Приходити в чергу о 5 ранку не потрібно. Подати декларацію на призначення субсидії можна в інтернеті на сайті Мінсоцполітики, можна надіслати поштою або віддати в руці фахівця в найближчому управлінні соцзахисту. У документі потрібно вказати всіх, хто зареєстрований та мешкає у квартирі. По цій графі рахується загальний дохід сім’ї та виноситься вердикт, маєте ви право на субсидію чи ні. Це зроблено для того, щоб виключити шахрайство, переконані у Мінсоцполітики.

“Елементарні маніпуляції. Член сім’ї, який мав найвищі доходи, знімався з реєстрації за місцем, а інші члени домогосподарства спокійно оформляли субсидію. Незалежно від місця проживання та реєстрації доходи членів однієї сім’ї враховуються в конкретному домогосподарстві”, – пояснив директор департаменту Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Суворі правила змушують ретельніше проводити відбір кандидатів на пільги. З одного боку, це спрямовано на боротьбу з шахраями. З іншого боку, страждають від цього пересічні українські сім’ї, оформляють субсидію, щоб вижити.

128 тисяч розлучень – половина від кількості весіль. Це – цифри минулого року. Але зараз, особливо на осінь, очікують ще більш потужну хвилю розірвання шлюбів.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.