Офіс президента пропонує заборонити продавати за готівку сигарети, алкоголь і бензин

Офіс президента пропонує заборонити купівлю сигарет, алкоголю та інших підакцизних товарів за готівку. Про це на брифінгу 24 січня повідомив заступник керівника ОП Ростислав Шурма.

Джерело: Lviv1256.

За його словами, акцизний податок може стати одним із компенсаторів для майбутньої податкової реформи, яку просуває ОП.

«Ми розглядаємо підвищення оподаткування шкідливого споживання. Це тютюн, алкоголь і викопне паливо. В межах реформи ми будемо приводити ставки податків до середньоєвропейських рівнів», – сказав Ростислав Шурма.

Він додав, що підвищення акцизів відбуватиметься в комплексі з покращенням адміністрування податків. Зокрема, в Україні планують запровадити електронний акциз.

«Ми плануємо дві фундаментальних зміни. Перше – це електронний акциз. Не допотопні акцизні марки, які клеються на пачки, а унікальний QR-код. Щоб ця система запрацювала, нам потрібно перевести розрахунки за підакцизні товари виключно в безготівковий формат, тобто в оплату карткою», – додав заступник керівника ОП.

Такий формат частково вже вдалося випробувати під час паливної кризи навесні 2022 року, коли всі постачальники пального перевели клієнтів на оплати картками і на оплати через застосунок.

Нагадаємо, в серпні 2022 Офіс президента запропонував нову концепцію податкової реформи, яка передбачає зниження податків. Модель отримала назву «10-10-10»: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО і 10% – ПДВ. Однак подальший розгляд цієї реформи відклали.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.