Коливання курсу: скільки буде коштувати найдешевший долар в 2018 році

Аналітики пояснили нинішнє зростання курсу валют і передбачили, скільки буде коштувати долар на піку зміцнення гривні

Після тритижневого періоду зміцнення гривня знову почала послаблюватися. Така тенденція спостерігається з 14 березня. За два дні на міжбанківському ринку гривня втратила 30 копійок, або 1,5% – з 25,97 до 26,27 грн за долар за курсом НБУ. А в банках і обмінних пунктах долар подорожчав в середньому на 35-37 копійок, пише Сегодня.

У п’ятницю протягом дня долар продовжував зростати в ціні. На міжбанку за день гривня ослабла на 8 копійок. На готівковому ринку середні ціни на долар становили 26,25 / 26,65 грн (купівля / продаж).

Поведінка євро не відрізняється від американської валюти. З тією лише різницею, що подорожчання євро почалося на добу раніше, ніж долара – з 13 березня. За цей час європейська валюта подорожчала на 53 копійки: з 31,89 до 32,42 грн за курсом НБУ.

Початок девальвації або “коливань”?

Що означає ця зміна курсу: тимчасове коливання або початок періоду девальвації? З одного боку, практика останніх років показує, що з кінця зими і до серпня курс долара традиційно йде на спад. Але з іншого боку – в бюджеті-2018 закладено середньорічний курс 29,2 гривні за долар. А зараз “зелений” коштує на 3 гривні менше, так що деякий його подорожчання цілком відповідало б очікуванням Нацбанку.

Експерти вважають, що останнє подорожчання – явище тимчасове, а потім ревальвація гривні продовжиться.

“Хіба це коливання? Півтора відсотка! Такі руху курсу, такі” метання “гривні будуть постійно. Але в цілому збережеться тенденція ревальвації. І великих стрибків зараз не буде”, – заспокоює економічний експерт Олександр Охріменко.

“Це зростання складно назвати визначним. З вівторка до ранку п’ятниці долар на міжбанку подорожчав з 25,916 грн до 26,305 грн, або всього на 1,5%. По закінченні трьох днів помірного зростання” американця “ще рано говорити, що тренд на зниження його курсу , що триває з другої половини січня, остаточно зломлений і долар перейде до тривалого росту. В середині лютого вже був приклад недовгого зміцнення долара, який швидко змінився його подальшим падінням “, – нагадує старший аналітик” Альпарі “Вадим Іосуб.

Доктор економічних наук, директор Європейського аналітичного центру Василь Голян також вважає, що нинішнє ослаблення гривні – ситуативне, і під час цих коливань курс долара не перевищить позначку в 27 грн.

Що коливає курс долара?

Експерти кажуть, що нинішнє зростання долара викликане сукупністю внутрішніх і внішніх причин.

“Нафтогаз” вийшов на аукціон закуповувати валюту – і ось результат. Зараз він її закупить, і знову буде ревальвація “, – вважає Олександр Охріменко.

Вадим Іосуб називає більше причин.

“Чи вплинули аукціони з купівлі валюти на міжбанку, проведені НБУ в понеділок і вівторок. Обидва рази була заявлена ​​була сума покупки в $ 100 млн, але за фактом Нацбанк викупив в понеділок $ 59,3 млн, а у вівторок – $ 74,9 млн, знявши з ринку навіс пропозиції валюти, який тиснув на курс долара останні тижні. Кажучи про зовнішні чинники, варто відзначити зміцнення долара на світових ринках в середу і четвер. За ці два дні курс євро до долара знизився з 1,24 до 1,23, або на 0,8%. Таким чином, зростанням долара на світових ринках пояснюється як мінімум половина ег приросту до гривні “, – говорить аналітик” Альпарі “.

А Василь Голян згадує ще вплив аграріїв, яким потрібні гроші для весняних посівних робіт.

“Цей ситуативний рух викликаний появою у бізнесу додаткової грошової ліквідності, яку він же направляє на закупівлю сировини (аграрії, зокрема) в контексті збільшення ділової активності в країні”, – пояснює експерт.

Почому буде найдешевший долар в 2018-му

Ми вже писали про те, що, на думку експертів, найнижчий курс долара (найміцніша гривня) очікується влітку. Тепер ми розпитали фінансистів, яким може виявитися пік зміцнення гривні, тобто найвигідніший для покупки курс долара в нинішньому році.

Олександр Охріменко вважає, що багато чого залежить від політики Нацбанку. Все буде залежати від того, чи зміниться політика НБУ після офіційного призначення керівником Якова Смолія.

“Валютну стратегію визначає глава НБУ. Якщо вона не зміниться, буде ревальвація. Долар буде коштувати до літа 26 і навіть 25,8 грн. Якщо ж НБУ почне масово скуповувати валюту – тоді буде невелика девальвація. Долар підніметься десь до 27 грн і буде триматися на цьому рівні “, – говорить Олександр Охрименко.

В Альпарі також розглядають два сценарії поведінки долара.

“Про те, розвернувся долар в бік збільшення або це тимчасові коливання, можна буде пробувати судити за підсумками наступного тижня. Якщо це буде зростання, то варто очікувати його продовження, але навряд чи ми в найближчий місяць побачимо долар дорожче 27,1 грн. Якщо те, що ми спостерігаємо зараз, виявиться короткостроковою корекцією, можливе подальше зниження долара аж до 25,5 грн “, – прогнозує Вадим Іосуб.

А ось Борис Кушнірук вважає, що долар дешевше 26 грн був пов’язаний зі спекулятивним компонентом, і причин для такого курсу в найближчому майбутньому не очікується.

“Я не бачу сьогодні передумов для того, щоб долар був по 25 грн. Я і раніше говорив, що курс долара виявиться в коридорі між 26 грн і 27 грн, і в таких же значеннях буде триматися до початку або до середини серпня. Потім гривня почне знецінюватися “, – вважає експерт.

Недавнє здешевлення долара до менш 26 грн Борис Кушнірук пов’язує з тим, що в країну було заведено велику кількість валюти нерезидентами, які купували українські облігації внутрішньої позики.

“Ті зміцнення гривні, які ми недавно спостерігали, носить спекулятивний характер. У НБУ вважають, що вони можуть подолати інфляцію за рахунок підвищення облікової ставки. І після чергового підвищення ставки до 17% нерезидентам було вигідно завести в Україну долари. У лютому вони міняли їх на гривню і купували облігації, а в серпні продадуть облігації, куплять долари і отримають прибутковість до 20% річних. Такої прибутковості вони більше ніде не отримають “, – говорить Борис Кушнірук.

Василь Голян також прогнозує, що до літа долар коштуватиме близько 26 грн.

“Знецінення гривні вже закінчилося. Ціни на сировину ростуть, і до літа можна очікувати подальшого зміцнення курсу до 26 гривень”, – говорить він.

Кандидат економічних наук, викладач Запорізького університету Костянтин Денисов вважає, що нинішній курс валют не відповідає економічній ситуації, а продиктований політичними рішеннями. На думку експерта, реальний курс долара в даний час має становити 15-17 грн.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.