Для більшості українців зросте пенсійний вік: доки доведеться працювати

В Україні щорічно до 2028 року збільшуються вимоги до страхового стажу в пенсіонерів. Щороку частка пенсіонерів, які виходять на пенсію вчасно у 60 років, зменшується.

Джерело: 24 канал.

У 2022 році для виходу на пенсію потрібно було накопичити 29 років страхового стажу, а уже цьогоріч для цього потрібно не менше 30 років.

Наскільки зростуть вимоги до стажу
 

Уже до 2028 року необхідний стаж складатиме 35 років. Щорічно вимоги будуть збільшуватися на 12 місяців.

Тобто, якщо до 60 людина не встигне накопичити необхідну кількість стажу, то їй доведеться працювати довше. Щоб перевірити, скільки років стажу ви маєте, можна скористатися порталом Пенсійного фонду.

Стаж можна докупити

Страховий стаж можна докупити. З 1 січня один місяць коштує 2 948 гривень (це ЄСВ, помножений на коефіцієнт 2). Рік страхового стажу обійдеться в 35 376 гривень. При цьому, для пенсії у 65 років потрібно мати щонайменше 15 років стажу.

 

Які українці можуть вийти на пенсію раніше

За законом декілька категорій громадян можуть вийти на пенсію у віці до 60 років. Це можна зробити особам:

    • Які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, на інших роботах зі шкідливими та важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва;
    • Які мають особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників й захисниць України; багатодітним матерям та матерям дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей; громадянам, яким на час звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку;
    • Учасникам ліквідації та постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.
Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: