Неділя, 14 грудня

Що їли давні українці

Що їли наші предки? Чи справді борщ і вареники – незмінні складові української кухні? Яке місце в гастрономії українців займає хліб і зернові культури? На ці питання частково дав відповідь кандидат історичних наук, викладач Рівненської медичної академії Олексій Патяка, який презентував дослідження про давні кулінарні традиції України.

Джерело: ZAHID.NET.

Що їли давні українці

Історик опрацював давні документи, які можуть дати уявлення про місцеву гастрокультуру від часів, що сягають княжої доби. Хоч він і сфокусував свою увагу на кулінарній спадщині Рівненщини, втім, зазначає, що страви були більш-менш схожими у різних регіонах.

Як розповідає дослідник, про кулінарні традиції українців професійно і науково можна говорити з часів пізнього Середньовіччя. У більшості регіонів Русі основу харчування становили хліб і страви із зернових культур.

Для українців хліб займає чільне місце (картина Миколи Пимоненка «Жнива в Україні», 1896)

«У середньовічній Русі хліб переважно випікали із житнього борошна, рідше – з ячменю і вівса. Пшеничний хліб здебільшого готували на великі свята. Наші предки їли каші з проса, вівса, ячменю, пшениці, гороху, сочевиці. Готували також борошняні густі киселі – житні, вівсяні, горохові, які їли, а не пили», – наголошує дослідник.

Гречка поширюється на наших теренах з XIII-XIV ст., а рис завезли на Русь через угорців з XIV ст. і називали його «сарацинським пшоном». Тодішніми спеціями були часник і хрін. Серед овочів і коренеплодів переважали капуста, ріпа, буряк, пастернак. Зелені не вживали, зазначає науковець, але додавали до страв листочки кульбаби, молоду кропиву, дикий щавель чи лободу.

У документах XVI ст. вже згадуються шафран, перець, кмин, імбир, мускат та інші спеції. На межі XVII-XVIII ст. на території, що перебувала під впливом Османської імперії, з’явилися кукурудзяна каша та мамалига – найперше на Бессарабії та Буковині. А пшеницею на той час сплачували податки.

Огірки стали популярними у козацькі часи, а картопля з’явилась у 18 ст. (натюрморт Катерини Білокур «Сніданок», 1950)

У ранньомодерну епоху (XVI-XVII ст) в межах України виокремились традиції шляхетської, міщанської, селянської і монастирської кухні. Перелік страв, які вживала шляхта чи заможні міщани, можна знайти в тогочасних судових справах.

Тварин подавали на столи цілими у запеченому вигляді. Микола Бендюк, описуючи страви на бенкетах князів Острозьких, пише про запечених каплунів, гусей, лебедів та навіть лосів. Можна було побачити також таку екзотику, як слимаки, помаранчі і солене м’ясо страусів.

На столах сановного духовенства були екзотичні оливки, лимони, з мигдалю виготовляли печиво марципан. Монахи здавна варили хмільні напої – мед, пиво, горілку, настоянки з цитрусовими, використовували цинамон, різні види перцю та інші прянощі. Також у XVI ст. виникають прообрази сучасних ресторанів – шинки, корчми, пивниці.

Монахи здавна варили пиво і вино (малюнок з istockphoto)

Якщо регіон був багатим на річки, вживали багато риби. Коли не було свіжої риби, їли в’ялену. А у 1730-і роки була поширена практика маринування риби. Осетрина вважалася простою їжею.

З городніх культур їли капусту, моркву, буряк, пастернак, огірки. З XVIII ст. в Україні з’являється соняшник, помідори та картопля. Проте вони не відразу завоювали симпатії міських, а тим паче – сільських жителів.

«Батьківщиною огірків є північно-західна Індія, але українці запозичили вирощувати цей овоч від візантійських греків. Проте справді популярними вони стали у козацькі часи. В той сам час баклажан не прижився в Україні – його вважали бусурманським і майже неїстівним», – розповідає Олексій Патяка.

В умовах відсутності холодильників жителі сіл практикували декілька способів зберігання м’яса: свинину зберігали у бочках, засипаючи мішком солі, іноді в’ялили під стріхою на горищі. Вимощені каменем льохи не кожен ґазда міг собі дозволити.

Менш заможні люди вживали переважно каші: у XVII ст. це була все ще основна страва на обід. Їх варили на воді чи молоці, мастили олією або салом.

Тарас Шевченко «Коло каші» (1846)

«У другій половині XIX ст. у гастрономії були сильні взаємовпливи культур. На столах звичайними були польські бігус чи фляк, єврейські страви, поліські вергуни і картопляники, гуцульський банош, угорський бограч і майже забута зараз росівниця, до якої входили варений рис, кукурудза, квашена капуста, відварена в розсолі, мак у якості спецій», – перелічує Олексій Патяка.

А вже на початку XX ст. почала розвиватися ресторанна культура, де українці могли скуштувати ще й страви французької чи італійської кухні.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.