15 листопада розпочався останній багатоденний піст – Різдвяний. Чи суворий він, що можна їсти в Різдвяний піст, від чого потрібно утриматися, а також докладний календар харчування по днях – у матеріалі УНІАН.
Різдвяний піст – що можна їсти
Різдвяний піст цього року у зв’язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар розпочався на 13 днів раніше – 15 листопада. Триватиме він до свята Різдва за новим стилем і закінчиться 24 грудня. Різдвяний піст триває всього 40 днів, тому в церковному статуті іменується Чотиридесятницею, як і Великий піст.
Під час Різдвяного посту слід відмовитися від їжі тваринного походження – м’яса, птиці, молочних продуктів і яєць, але все ж цей піст не такий суворий, як Великий або Успенський.
Чи можна пити вино в Різдвяний піст? Вино також дозволено в невеликій кількості по суботах і неділях, а також у дні великих свят.
Сухоїдіння – це вживання в їжу продуктів без термічної обробки, необхідне тільки в середу і п’ятницю. В інший час дозволяється гаряча їжа з пісною олією, в деякі дні, як уже говорилося – риба, у вихідні – вино. Найсуворіший піст починається за кілька днів до Різдва, а його кульмінація – у Святвечір, коли потрібно відмовитися від їжі до сходу першої зірки.
Пісний раціон може включати рибу, морепродукти, овочі, фрукти, хліб, каші, гриби, зелень, ягоди, сухофрукти, горіхи, насіння, мед. Можна їсти як сирі, так і варені, тушковані, запечені страви, наприклад, робити салати, їсти соління та консервацію овочів і фруктів, супи, рагу, запіканки, вареники та пісну випічку, пити соки, морси, киселі, чай. За бажання харчування може бути дуже різноманітним.
Різдвяний піст – календар харчування по днях
Перший тиждень Різдвяного посту:
- середа, 15 листопада – сухоїдіння;
- четвер, 16 листопада – гаряча їжа з олією, риба;
- п’ятниця, 17 листопада – сухоїдіння;
- субота, 18 листопада – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- неділя, 19 листопада – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Другий тиждень Різдвяного посту:
- понеділок, 20 листопада – гаряча їжа без олії;
- вівторок, 21 листопада – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- середа, 22 листопада – сухоїдіння;
- четвер, 23 листопада – гаряча їжа з олією, риба;
- п’ятниця, 24 листопада – сухоїдіння;
- субота, 25 листопада – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- неділя, 26 листопада – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Третій тиждень Різдвяного посту:
- понеділок, 27 листопада – гаряча їжа без олії;
- вівторок, 28 листопада – гаряча їжа з олією, риба;
- середа, 29 листопада – сухоїдіння;
- четвер, 30 листопада – гаряча їжа з олією, риба;
- п’ятниця, 1 грудня – сухоїдіння;
- субота, 2 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- неділя, 3 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Четвертий тиждень Різдвяного посту:
- понеділок, 4 грудня – гаряча їжа без олії;
- вівторок, 5 грудня – гаряча їжа з олією;
- середа, 6 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- четвер, 7 грудня – гаряча їжа з олією;
- п’ятниця, 8 грудня – сухоїдіння;
- субота, 9 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- неділя, 10 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино.
П’ятий тиждень Різдвяного посту:
- понеділок, 11 грудня – гаряча їжа без олії;
- вівторок, 12 грудня – гаряча їжа з олією;
- середа, 13 грудня – гаряча їжа без олії;
- четвер, 14 грудня – гаряча їжа з олією;
- п’ятниця, 15 грудня – сухоїдіння;
- субота, 16 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино;
- неділя, 17 грудня – гаряча їжа з олією, риба, вино.
Шостий тиждень Різдвяного посту:
- понеділок, 18 грудня – гаряча їжа без олії;
- вівторок, 19 грудня – гаряча їжа без олії;
- середа, 20 грудня – гаряча їжа без олії;
- четвер, 21 грудня – гаряча їжа без олії;
- п’ятниця, 22 грудня – гаряча їжа без олії;
- субота, 23 грудня – гаряча їжа з олією;
- неділя, 24 грудня – повна відмова від їжі.
Як постити в Різдвяний піст – інфографіка
Нагадаємо, що для дітей, людей похилого віку, хворих людей, мандрівників і військових (тих, хто виконує військові обов’язки) правила посту послаблюються. Від обмежень, пов’язаних із вживанням тваринних продуктів харчування, звільняються вагітні, жінки, що годують груддю, і маленькі діти.
Підтримайте проект на Patreon