У цьому пості ми пропонуємо вам чотири простих, дуже смачних і корисних рецепти, в основі яких – імбир!
Якщо ви хочете спробувати яблучний джем з імбиром і корицею, лимонно-імбирний, апельсиново-імбирний і просто імбирний джеми – вам однозначно варто прочитати цю статтю!
Ми продовжуємо шукати для вас смачні і корисні рецепти. Сьогодні – добірка з чотирьох джемів, до складу яких в обов’язковому порядку входить імбир.
Чому імбир?
По-перше, тому що на дворі зима і смачні ліки в домі не завадять. Ми спеціально зробили підбірку з чотирьох варіантів джемів, які дуже просто приготувати і з якими впорається навіть початківець кулінар.
А по-друге, тому що імбир є сильним антисептиком, підвищує імунітет і допомагає боротися з простудними захворюваннями, знижує рівень холестерину і покращує роботу серцево-судинної системи, а також благотворно впливає на травну систему.
У підсумку ви отримаєте дуже смачні і корисні джеми з родзинкою. 😉
Імбирний джем
Складові:
- корінь імбиру (очищений) – 230 г;
- вода – 6 склянок;
- лимонний фреш – 0,5 склянки;
- цукор – 4 склянки;
- пектин – 1 упаковка;
- дрібка солі.
Приготування
Натираєте імбир на дрібній тертці, і в результаті у вас повинно вийти 1,5 склянки тертого імбиру. Викладаєте його в каструлю, заливаєте водою, доводите до кипіння і варите близько години. Потім знімаєте з вогню, переливає в інший посуд і промиваєте каструлю.
Повертаєте імбирний відвар (в результаті повинно вийти десь 3 склянки), додаєте туди лимонний сік і цукор. Суміш доводите до кипіння, даєте прокипіти буквально 1 хвилину і додаєте пектин, добре розмішуючи, щоб не було грудок. Кип’ятіть ще одну хвилину і знімаєте з вогню, постійно помішуючи ще 5 хвилин і даючи джему трохи охолодитися.
Розливаєте готовий джем в стерилізовані банки і закриваєте кришками. Зберігати можна в холодильнику або в шафці, як звичайне варення.
На мій погляд, його не можна їсти, просто намазавши на хліб, або з млинцями. Він виходить досить гострим і терпким, тому ідеальний варіант – як доповнення до м’якого сиру (адигейський сир є відмінним варіантом).
Лимонний джем з імбиром
Складові:
- лимони (середні) – 6-8 шт .;
- свіжий корінь імбиру – 0,5 склянки;
- пектин (як загусник, але можна і без нього) – 1 пакетик;
- цукор – 6,5 склянки;
- вода – 2 склянки.
Приготування
В оригіналі все дуже складно і заплутано, але я зробила простіше, і це теж спрацювало. Миєте лимони і заливаєте їх окропом, залишивши так буквально хвилин на 10, щоб з цедри пішла гіркота.
Потім розрізаєте їх на чверті і видаляєте серцевину і кісточки. Нарізуєте ще дрібніші і перемелюєте кухонним комбайном. Лимонну суміш викладаєте в каструлю, додаєте туди натертий або дрібно нарізаний імбир, заливаєте 2 склянками води, доводите до кипіння і варіть близько 6 хвилин.
Потім додаєте пектин і добре розмішуєте. Слідом за пектином йде цукор. Кип’ятіть джем ще 5 хвилин і вимикаєте. Даєте охолонути, прибираєте пінку і розливаєте по банках.
Можна не додавати пектин, але тоді варити потрібно буде довше (хвилин 40). Шкода, що кількість вітаміну С при такому способі приготування значно зменшується, а то була б від джему подвійна користь. 🙂
Апельсиновий джем з імбиром
А це мій улюблений варіант! Їсти його можна і з млинцями, і на тости, і просто ложкою!
Складові:
- апельсини – 11 шт .;
- вода – 8 склянок;
- цукор – 6 склянок;
- свіжий корінь імбиру завдовжки приблизно 10 см;
- лимонний сік – 2 ст. л .;
- пектин – 1 пакетик.
Приготування
В оригінальному рецепті апельсинові скибочки разом зі шкіркою потрібно заливати водою і залишати на добу в холодильнику. Я ж вирішила прискорити процес.
Я очистила апельсини від шкірки, розрізала на невеликі шматочки, попередньо забравши кісточки і білі товсті плівки. Залила водою, додала лимонний сік, натертий на дрібній тертці імбир, цукор і пектин.
Все добре розмішала і варила близько години. Він вийшов не таким вже і густим, але зате дуже смачним!
Готовий джем розливаєте по стерилізованим банкам і закриваєте кришками. Зберігайте в холодильнику або в кухонній шафці.
Яблучний джем з імбиром і корицею
Складові:
- яблука – 1,5 кг;
- цукор – 1,3 кг;
- вода – 0,5 л;
- корінь імбиру – 40 г;
- лимон – 1 шт .;
- кориця – 1 ч. л.
Приготування
Я знову трохи спростила, але від цього джем не став менш смачним. Видаляєте у яблука серцевину і нарізаєте на невеликі шматочки. Викладаєте в каструлю, додаєте лимонний сік і цедру, воду і натертий на дрібній тертці імбир.
Доводьте до кипіння і варіть до тих пір, поки яблука не стануть м’якими. Потім перемелюєте їх блендером, знову доводите до кипіння і додаєте цукор і корицю. Варіть ще 20-30 хвилин або до тієї консистенції, яку ви хотіли б отримати.
Готовий джем розливаєте по стерилізованим банкам і закриваєте.
Нагадую, що в гарячому вигляді джем більш рідкий, ніж після охолодження. Для того щоб перевірити більш-менш реальну густоту, потрібно поставити блюдце в холодильник або морозилку, потім дістати і капнути на нього парочку крапель джему.
Якщо все ще тече, як вода, значить, дуже рідкий. Якщо ж стає в’язким, як мед, то джем можна вимикати.
Приємного вам апетиту і не хворійте!
Автор: Ірина Баранська