Вівторок, 21 травня

Не лише борщ: добірка рецептів незвичних українських страв

Сьогодні Україною та всім українським цікавляться та захоплюються по всьому світу. Люди більш активно стали цікавитися історією, культурою та традиціями нашої країни.

Джерело: Діти в місті.

Як не втомлюється повторювати відомий шеф-кухар Євген Клопотенко, популяризувати Україну треба і в площині їжі. Саме він був одним із ініціаторів того, щоб борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Втім, Клопотенко запевняє, що в українській кухні є ще чимало цікавого.

«Діти в місті» вирішили зібрати для вас добірку незвичних українських страв, які можна приготувати вдома. А деякі навіть на вогнищі у разі відсутності електроенергії.

Горіховий паштет

Вам знадобиться:

  • 400 мл води,
  • 200 гр волоських горіхів,
  • 3 зубчики часнику,
  • 2 ст. л. вершкового масла,
  • пару крапель лимонного соку.

Перетріть горіхи у порошок, додайте гарячу воду. Часник перетріть в пюре і разом з маслом додайте в горіхову суміш. Для смаку додайте спеції та декілька краплин лимонного соку. Суміш треба варити на повільному вогні, поки вона не загустіє. Вживайте паштет охолодженим.

Photo: Freepik

Гарбузові галушки

Вам знадобиться:

  • 500 гр домашнього сиру,
  • 1 яйце,
  • 200 гр борошна,
  • 400 гр серцевини гарбуза,
  • сіль і перець.

Розтираємо сир з яйцем та додаємо спеції за смаком. Гарбуз попередньо треба запекти у духовці. Поєднуємо сир з запеченим гарбузом та додаємо борошно. Замісіть тісто та сформуйте з нього «ковбаски». Наріжте шматочки товщиною приблизно 2 см.

Перед вживанням галушки треба відварити у воді близько 5-7 хвилин. Подавати треба з маслом та сметаною.

Саламаха

Це різновид козацької каші, яку при бажанні можна готувати на вогнищі.

Вам знадобиться:

  • 300 гр гречаного борошна,
  • 1 цибуля,
  • 200 гр сала,
  • 200 гр олії.

Розведіть гречане борошно з водою та варіть до густоти. Окремо обсмажте сало з цибулею. До готової каші додайте олію та варіть ще 5 хвилин. Подавайте кашу до столу, додавши до неї засмажку.

Горохляники (горохові оладки)

Вам знадобиться:

  • 2 склянки горошку,
  • 1 яйце,
  • м’ята,
  • 2 ст. л. борошна,
  • сметана або йогурт.

Горох треба відварити у киплячій воді. Коли він буде готовий, подрібніть його блендером. Додайте яйце, порізану м’яту, борошно, а також спеції за смаком. Сформуйте з маси пласкі оладки та засмажте на пательні. Горохляники подаються до столу зі сметаною або йогуртом.

Гороховий суп-пюре з грінками

Photo: Freepik

Вам знадобиться:

  • 2 картоплини,
  • 200 гр гороху,
  • 50 мл вершків,
  • 20 гр масла,
  • хліб
  • 1 морквина,
  • 2 зубчики часнику.

Замочіть горох у теплій воді та дайте йому настоятися протягом кількох годин. Зваріть його на легкому вогні, а тим часом підготуйте картоплю та моркву, дрібно порізавши та підсмаживши на вогні разом з зубчиком часнику. Додайте овочі у каструлю з горохом, але часник приберіть.

Іншим зубчиком натріть шматки хлібу, посоліть їх та підсмажте до хрусткої скоринки. Коли суп буде готовий, збийте його блендером до однорідної маси. Подавайте суп прикрашений вершками та гарячими грінками.

Печені овочі в медовій скоринці

Вам знадобиться:

  • 500 гр картоплі,
  • 2 моркви,
  • 200 гр гарбуза,
  • 50 гр рідкого меду,
  • 70 мл олії,
  • сіль, куркума, сушений часник, оцет.

Підготуйте моркву, картоплю та гарбуз. Овочі необхідно нарізати середніми шматками. Мед замішайте зі спеціями та олією. Ретельно натріть овочі сумішшю та залиште настоятися на 1 годину.

Розігрійте духовку до 190 градусів та запікайте овочі до золотистої скоринки. Можна також засмажити їх на вогнищі.

Огірочник

Вам знадобиться:

  • 5 шт. солоних огірків,
  • 3 л. овочевого або м’ясного бульйону,
  • 1 цибуля,
  • 5 шт. картоплі,
  • 5 ст. л. сметани,
  • свіжий кріп.

Зваріть бульйон і додайте до нього картоплю. Огірки необхідно натерти на дрібній терці та віджати з них сік. Піджарте дрібно нарізану цибулю, після чого додайте до неї огірки. Смажте декілька хвилин, ретельно перемішуючи.

Додайте огірки та цибулю до бульйону та поступово залийте усе огірковим соком, який залишився. Необхідно контролювати рівень солоності юшки. Якщо вона виходить недостатньо солоною, можна додати огірковий розсіл. Варіть суп ще 2-3 хвилини.

Додайте до огірочника сметану та перемішайте. Зверху суп можна посипати дрібно порізаним кропом.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.