Єдина помісна церква: українці сказали своє остаточне слово

Вже в липні українська помісна православна церква може отримати автокефалію

За інформацією всеукраїнського дослідження 31% українців висловилися за створення в країні автокефальної помісної православної церкви, 20% – проти, пише Знай.

Про це свідчать результати опитування фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та соціологічної служби Центру Разумкова.

Як показало дослідження, іншій частині населення це або байдуже (35%), або вони не мають певної відповіді (14%).

Найбільше підтримки ця ідея отримала в Західному (58%) та Центральному (35%) регіонах.

Не підтримують створення автокефальної церкви на Півдні (24% – проти, 9% – за), Сході (відповідно, 28% і 10%) та на Донбасі (18,5% і 28%).

Байдужих та респондентів без певної відповіді у Південному регіоні – 66%, Східному  – 62%, на Донбасі – 53%, у Центральному регіоні – 47%, Західному – 30%.

Крім того у ході дослідження було встановлено, що найбільш байдужі до питання створення автокефальної помісної церкви люди, за даними дослідників, – це атеїсти (74%), але й серед релігійних осіб 40% також не дали ані позитивної, ані негативної відповіді.

Разом з тим варто зазначити, що відповідно до результатів опитування, серед прихильників Української православної церкви Київського патріархату створення помісної церкви підтримують 45% (не підтримують – 18%), тоді як серед прихильників Української православної церкви Московського патріархату підтримують такі дії 23%, а не підтримують 40%.

Крім того серед респондентів, які підтримують створення помісної православної церкви, більше половини (56%) вважають, що ця церква має створюватися на основі Української православної церкви Київського патріархату з приєднанням всіх охочих, тоді як за створення цілком нової церкви, в якій  об’єдналися б усі охочі, висловилися 14%.

Дослідження профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Варто відзначити, що вже в липні українська помісна православна церква повинна отримати автокефалію.

Про це стало відомо завдяки заяві Патріарха Київського та всієї Русі-України Філарета.

Відомо, що після того, як Вселенський патріархат надасть українській православної церкві Томос, об’єднаються в одну помісну церкву Православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква, а також кілька єпископів та помісних церков Московського патріархату.

“Є всі сподівання, що найближчим часом, я думаю, це буде в липні, ми отримаємо Томос і автокефалію”, – сказав Філарет.

До речі, 31 травня питання про надання автокефалії українській церкві розглянули 12 єпископів Константинопольського патріархату.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.