п`ятниця, 29 березня

Як купатися на Водохреща та “вижити”

Тисячі людей традиційно підуть пірнати в ополонку, але серед них будуть і ті, хто робитиме це вперше.

І хоча за легендою від крижаної води на Водохреща захворіти неможливо, лікарі кажуть, що наслідки традиції бувають непередбаченими – від різкого перепаду температури навіть може зупинитися серце. Щоб охочі пірнати могли підготувати організм до екстремального святкування, Український інтерес підібрав список рекомендацій, які стануть в пригоді і новачкам, і бувалим пірнальникам в ополонку.

Взагалі купання в крижаній воді беруть початок ще в язичницькі часи – це була частина ініціації воїнів. А, за свідченнями Геродота і Тацита, скіфи купали своїх немовлят у крижаній воді, щоб загартувати їх та підготовити до суворих реалій життя.

По факту, занурення у холодну воду – стрес для організму. У таких незвичних обставинах першим реагує мозок. Він починає сигналізувати всьому організму щось на кшталт “Алярм, шановні! У нас проблеми!” і одразу мобілізує ресурси. В цю кампанію включаються такі собі генерали – надниркові залози. Вони активно виділяють гормони адреналін та кортизол, який в народні називають “гормоном стресу”. Тут підключається ще один ватажок цієї банди – гіпофіз. Він бомбардує організм ендорфіном, щоб зменшити біль, відчуття дискомфорту, але нерідко у людей починається ейфорія, яку плутають з проявом божественого. Не вірте.

Мозок продовжує репетувати і роздавати всім накази, тому кров відходить від кінцівок та у великій кількості поступає до внутрішніх органів (серця, легенів, печінки і так далі), щоб захистити їх від переохолодження. Капіляри та судини звужуються, однак температура тіла після холодної води може сягнути 40 градусів, що вбиває віруси та мікроорганізми. Дихання і пульс прискорюються. Людина дуже швидко втрачає тепло, тільки за одне занурення – близько трьох кілокалорій тепла на кілограм маси тіла. Одна кілокалорія – це така кількість енергії, яка потрібна для нагрівання літру води на один градус за Цельсієм.

Кому не можна купатися на Водохреща

Однак попри будь-яку підготовку та бажання, купатися в ополонці протипоказано людям, які мають:

  • – запальні захворювання носоглотки або отити;
  • – захворювання серцево-судинної системи, наприклад, вади серця, ішемічні або гіпертонічну хворобу;
  • – захворювання центральної нервової системи, такі як епілепсія, склероз судин головного мозку, енцефаліт;
  • – запальні захворювання нервів, на кшталт невритів;
  • – ендокринні захворювання – цукровий діабет, проблеми зі щитовидною залозою та інші;
  • – захворювання органів дихання (астма, туберкульоз);
  • – захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема, язву та холецистит;
  • – захворювання сечостатевої системи, а також шкірно-венеричні захворювання.

Також не можна купатися в ополонці вагітним жінкам, бо стрес від купання може спровокувати викидень; людям похилого віку, дітям до шести років, бо викид гормонів може вдарити по імунітету.

Що робити перед купанням

Якщо ви все-таки вирішили скупатися на Водохреща, то необхідно слідувати простим правилам. Підготовку до занурення слід почати хоча б за тиждень з контрастного душу: на хвилину гарячої води, 30 секунд холодної і так кілька разів, але завершувати процедуру треба завжди гарячою водою.

Перед зануренням у крижану воду необхідно ситно поїсти. Медики радять їсти за дві години до купання. Найкраще підійдуть калорійні продукти – сало, горіхи, каші, чорний хліб. Алкоголь категорично заборонено вживати навіть напередодні, бо він збиває терморегуляцію організму, тобто оці всі процеси зі звуженням та розширенням судин починають збоїти. Це загрожує інфарктами, інсультами, зупинкою дихання та іншими дуже неприємними речами.

Роздягатися треба поступово – організм має звикнути до холоду. Також перед зануренням необхідно розігрітися: зробити кілька енергійних рухів руками, корпусом, поприсідати чи навіть пробігтися.

Занурення

Перше правило занурення у крижану воду – це треба робити швидко, щоб уберегтися від переохолодження. Друге правило – мати щире бажання і не робити це за компанію або щоб комусь щось довести. Головне купатися у спеціальних місцях, які церковники облаштовують разом з владою, щоб там були рятувальники та “швидка” (мапа місць у Києві нижче).

Знаходитися у воді можна до хвилини, не забувайте, що це не повноцінне плавання. Не можна занурюватися з головою, бо через голову людина втрачає найбільше тепла (саме тому взимку необхідно носити шапку). Окрім того, таке занурення може викликати шок, тому краще не пірнати в крижану воду вперед головою.

Якщо на дворі мороз, то у воді буде комфортніше, тому що температура води вища за повітря. Але як би добре вам не було, з води треба виходити.

Що робити після купання

Вилазити з ополонки не так легко, як здається, потрібно міцно триматися за поручні, які зазвичай спеціально встановлюють в облаштованих для купання місцях.

Одразу витиратися чи вдягатися не можна, потрібно трохи почекати, щоб кров почала знову циркулювати у звичному режимі та повернулася до пальців. Треба добре розтертися рушником, але не можна плескати по тілу, адже можна пошкодити капіляри. Після потрібно швидко вдягтися, тому краще заздалегідь підібрати одяг з мінімальною кількістю застібок. Не зайвим буде випити гарячого чаю. Алкоголь все ще під забороною.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.