п`ятниця, 19 квітня

Вознесіння Господнє – традиції, прикмети та історія: як зустріти свято, що потрібно знати про цей день

Християни відзначають це свято на сороковий день після Великодня. Про традиції, прикмети і що не можна робити на Вознесіння – читайте далі.

Вознесіння — свято, встановлене на честь сходження Ісуса в Рай, до престолу Отця Свого. Відноситься до числа минущих, тобто не мають твердо фіксованій дати в християнському календарі. Історія свята, які традиції супроводжують цей день в російському православ’ї – в нашій статті.

Осягнути незбагненне

Вознесіння Господнє – одне з двунадесятих (що означає найголовніших і найвагоміших) свят Православної Церкви. Святкується Вознесіння через сорок днів після Великодня. Саме сорок днів Господь був із Своїми учнями, навчаючи їх невідомому раніше, того, що було приховано від них до Воскресіння Спасителя. Вознесіння є кульмінацією земного життя Христа. Завдяки Вознесіння Господнього людство навіки набуло безкраї горизонти пізнання Божества.

З того самого моменту шлях пізнання Господа відкритий кожному. Важливо на цьому шляху не приймати вузькість свого розуміння і сприйняття через обмеженість того, що ми пізнаємо. Богопізнання – це постійний шлях до Бога, безперервний ні в цьому житті, ні у Вічності. Шлях духовного сходження в людські  світи, якій ніколи не буде кінця.

На це вказують і одягу священиків, які служать на Вознесіння в білих одягах (їх використовують також на Різдво Христове, Богоявлення, Преображення), що символізують божественне нетварне світло.

Реальна історія

 Вознесіння Господнє

Для християнина вся історія Священного Писання – це не минуле минуле, а неминуще даний, це зіткнення світу видимого і невидимого. У свято Вознесіння Господнього читається Книга Діянь святих апостолів євангеліста Луки.

Ось що там йдеться про вознесіння Господа: “Учні дивилися на небо, під час сходження Його, раптом постали два мужі у білій одежі і сказали: Галілейські мужі що ви стоїте і дивитеся на небо? Той Ісус, що вознісся на небо від вас, прийде так, як бачили ви Його сходження на небо” (Діян. 1:10-11).

Що означають ці рядки для сучасної людини? Звернемося до тлумачення святителя Іоанна Златоуста:

“Отже, якщо хто бажає побачити Христа, якщо хто сумує, що не бачив Його, той, почувши про Його майбутнє пришестя, нехай веде праведне життя, і тоді неодмінно побачить Його, і не обманеться в надії. Він прийде з більшою славою, але також на хмарі, також з тілом; і набагато дивніше побачити Його що виходили з неба, ніж висхідним від землі. Що Він прийде, ангели сказали; але – для чого, цього не додали. Це служить підтвердженням воскресіння, тому що якщо Він з тілом вознісся, то тим більше з тілом воскрес”.

Таким чином, всі віруючі отримали дивовижні слова розради і зміцнення у вірі, всі ми удостоїлися стати співучасники цього бачення.

Як зустріти свято

 Вознесіння Господнє

Для кожного православного християнина в свято Вознесіння Господнього найголовніше – присутність на богослужінні в храмі і причастя Святих Христових Таїн. Під час Причастя ми не просто наближаємося до Бога, а стикаємося з Ним. У цьому і є головний сенс людського буття.

Також слід постаратися зберегти мир і любов в душі, особливо важко це часом зробити по відношенню до самим близьким людям. Добре слово, слова підтримки і розради нужденним в цьому – найкраще, що ми можемо зробити для порятунку своєї душі, і не тільки в свято.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.