Вівторок, 7 травня

У Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас з усіх куточків України

У понеділок, 19 лютого, у Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас з усіх регіонів України. Там будуть представлені речі, які етнографиня та колекціонерка Роксоляна Шимчук збирала та відновлювала понад 30 років.

Про це під час брифінгу повідомила Роксоляна Шимчук — пише Суспільне.

Роксоляна Шимчук
Роксоляна Шимчук. Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Колекція етнографині налічує декілька тисяч зразків українського народного мистецтва. Вартість своєї колекції Роксоляна Шимчук не називає.

“Першу свою сорочку я купила ще в минулому тисячолітті, у 1989 році на фестивалі “Червона рута”. Вже не пригадую, хто підказав, що автентичний стрій можна знайти на Буковині. Перший свій стрій я купила за студентські гроші і він для мене був надзвичайно красивий, неперевершений. Ця сорочка у мене є, але, звичайно тьмяніє перед шедеврами, які вдалось назбирати за ці десятки років”, — каже Роксоляна Шимчук.

Частина колекції
Частина колекції. Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Сама експозиція поділена за регіонами: Гуцульщина, Покуття (Городенківське, Снятинське, Коломийське), Буковина, Поділля, Львівщина, Волинь, Бойківщина, Подніпров’я та Лівобережна Україна. Також у планах є тимчасові виставки та експозиції.

“Колекціоную шедеври народної творчості, а тому вибір, що виставляти в постійну експозицію, був дуже важкий. То страшні муки. Колекція, як дитина, не можу одне виставити, а інше лишити в скрині поза увагою. За кожну річ серце щеміло. Згодом змирилась, що цілі розділи поки не виставляю: борщівську дитячу сорочку, колекцію буковинських наміток, тощо”, — розповідає етнографиня.

Частина колекції
Частина колекції. Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Завдяки фінансовій підтримці від американського фонду USAID у музеї з’являться аудіогіди чотирма мовами. Роксоляна Шимчук опише експозицію та начитає українською мовою. Наразі триває оцифрування колекції, а в майбутньому планують створити інтерактивний сайт.

Частина колекції
Частина колекції. Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Частина колекціїЧастина колекції. Фото: Facebook/Етногалерея Роксоляни Шимчук

Музей розташований в підвальному приміщенні за адресою: вулиця Коперника, 17. Для соціальних груп населення, а також військових вхід до музею — безкоштовний.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.