Вівторок, 19 березня

Святвечір 6 січня: що не можна робити напередодні Різдва

Сьогодні Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір (Святий Вечір), Багату кутю, Коляду. Цього дня завершується Пилипів, або Різдвяний піст.

Розповімо про традиції, заборони і історію свята.

Святвечір – заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було вживати лише кутю, через це Святий Вечір, тобіто вечір напередодні Різдва ще називали Багатою Кутею.

У Різдвяний святвечір до “вечірньої зорі” нічого не їдять і не сідають за стіл. Перша зірка є символом, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя.

Традиції

Традиції

Коли на небі з’являється перша зірка, багато сімей збираються за святковим столом, на якому за традицією стоять 12 пісних страв.

У цей вечір за традицією за столом збираються всі члени родини. Заведено відвідувати своїх батьків, дідусів і бабусь, якщо ви живете не разом. Хрещеники носять своїм хрещеним батькам “вечерю”, а ті в свою чергу пригощають їх цукерками та іншими солодощами. У цей день дуже строгий пост, віруючі не їдять, поки на небі не з’явиться перша зірка.

Кажуть, що в різдвяну ніч треба обов’язково вдягти щось новеньке, а якщо такого немає, то хоча б один предмет білого кольору. Крім того, відомо, що відразу після Різдва наступають Святки, коли можна вбиратися у всякі карнавальні костюми

Коли стемніє, прийнято сідати за стіл, на який за традицією ставлять 12 пісних страв за кількістю апостолів: кутя, борщ з грибами, вареники з капустою або картоплею, уха, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля , компот і пісні солодощі: пиріжки, пончики, коржики.

стіл

Іноді на стіл ставлять печену або смажену картоплю. Кутя – обов’язкова страва на різдвяному столі. Згідно з традиційним рецептом в кутю кладуть мак, пшоно, волоські горіхи, родзинки і мед. Багато господині експериментують і додають в кутю ще деякі інгредієнти, наприклад, курагу або навіть банани.

Що не можна робити в Святвечір

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу. Хлопцю і дівчині не можна сидіти на кутах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Не можна, взявши ложку в руки, знову класти її на стіл, страви водою не запивають – тільки узваром. Поки трапеза не закінчиться, не можна виходити з-за столу, тим більше – з дому, щоб не впустити нечисту силу.

Увечері в переддень Різдва не можна працювати.

Перед святом необхідно прибрати в будинку, але при цьому зберегти мир і взаєморозуміння з рідними. Не дозволяйте сваркам і дрібним негараздам ​​затьмарити ваше свято. Нехай краще у вас будуть не ідеально чисті фіранки, але спокій і хороші відносини в родині.

Слід в душі пробачити всіх своїх ворогів і попросити вибачення у тих людей, яких ви, можливо, образили.

Вважається, що не можна зустрічати Різдво з колишніми боргами. Інакше весь рік доведеться жити в борг.

У цей день не можна скупитися.

У Святвечір не можна йти далеко від будинку – весь рік блукати будеш.

Не можна зустрічати свято в чорному одязі.

Не можна гасити вогонь в печі або каміні.

Колядування

Колядування

Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут ..

У святвечір влаштовують колядування – діти і молодь ходять по вулицях, стукають у всі двері, славлять піснями Христа і бажають щастя господарям. За це дітлахам дають цукерки, маленькі подарунки або гроші.

Прикмети та повір’я на Святвечір

Святвечір• Якщо на Святвечір небо рясно всіяне зорями, то в цьому році слід очікувати багатого врожаю.

• У навечір’я Різдва Христового прийнято запалювати в будинку свічки або розтоплювати камін, щоб залучити в будинок благополуччя і удачу.

• До святкової вечері не можна надягати старий одяг темного кольору, інакше рік пройде в сльозах і труднощах.

• За святковим столом повинно бути присутнім парна кількість людей. Якщо воно непарне, то господині ставлять одну зайву тарілку.

• У Святвечір необхідно вийти на вулицю і подивитися в небо. Якщо побачити падаючу зірку і загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться.

Як повідомляв “Обозреватель”, Католицьке Різдво в Україні, якому відзначають 25 грудня, стало офіційним вихідним днем.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.