Гробки чи здоровий глузд: українцям показали, на що перетворилися традиції

Поминальні дні – дуже важливий момент в православному світі, якого донині дотримуються чимало людей. Якщо в давнину це був цілий арсенал обрядів і правил, то сьогодні Проводи або, як їх ще називають, Гробки все більше нагадують такий собі цвинтарний пікнік, в якому не залишилося нічого від початкового значення.

Про це дуже докладно в своїй колонці написала блогер Катерина Золотарьова, передає “Обозреватель”.

“Якби ви тільки знали, як мені огидна вся вітчизняна цвинтарно-церковна культура.

Це якась неймовірна образа людського духу – огорожі на цвинтарі, пластикові квіти, хрести, зварені з обрізків труб, яєчна шкаралупа, вульгарні написи на пам’ятниках, свічки в банках, нудотна скорбота могильників, кутя, цукерки, залишені на столику, скоромовка священика, чарка горілки, накрита шматком чорного хліба, підселення в чужі могили, слова “випити сьогодні – це святе” і “не цокаючись”, конкуренція між пам’ятниками – у кого багатше, покупка квітів – нам, будь ласка, парну кількість, липкий бруд під ногами, забиті під зав’язку контейнери зі сміттям і впевненість, що приїхавши до Великодня на цвинтарі, людина робить щось дуже хороше…

Не так треба пам’ятати про дорогих для себе людей. Не так!”.

“Це слова Олександра Чекменова, українського фотографа, уродженця Донбасу, – пише блогерка, – Він є автором фотографій, які мені хотілося б причепити до цього блогу і показати вам саме сьогодні, в день поминальної неділі. У гробки, простіше кажучи. Адже далеко не всі з вас стикаються з цією так сказати традицією, але про явище точно чула як мінімум більшість. Автор вважає, що якщо фото змінить свідомість хоча б однієї людииу, то це вже дуже добре. Приєднуюся до його думки і спробую допомогти цим фотографіям своїм коментарем з даної теми.

гробки

гробки

гробки

гробки

гробки

Знаєте, зовсім не очікувала якось, але сьогодні знову побачила в стрічці звичні цього дня пости. Ні, не зі стьобом, хоча таких дійсно більшість. А ось ті самі, по-хічкокскі хоррорні пости. Такі трушні прямо, з фотографіями на кладовищах і розповідями, натурально хвилюючими кров. Як ось, наприклад, цей.

1

Як бачимо, деякі батьки переходять всі допустимі рамки, не тільки втягуючи дітей у ці, м’яко кажучи, дуже дивні традиції, але і буквально спиваючи їх. Тут взагалі справжнісінька клініка і справа відповідних служб з інцидентом розібратися.

Але і без цього дана традиція (та й традиція чи? І чия вона, якщо так? Язичницька, як мені здається, але можу й помилятися) виглядає принаймні первісно і нецивілізовано. Ні, я не маю нічого проти приходів на кладовища в плані доглядів за могилами близьких. Але чому цього не можна зробити без сумнівних ритуалів? Без застіль у могил з поїданням і розпиванням спиртного? Без збираючих прямо з могильною землею по пакетам паски та цукерки дітей? Без супутніх всю цю справу п’яних людей – тих, що б’ються, репетують, розкидають сміття і навіть горланять пісні…

Щодо алкоголю скажу окремо. Ось завжди мене це коробило, навіть безвідносно від “гробків”. Помирає людина, ховають її, стандартні поминки, пиятика, а потім ще й йому там прямо на могилі ставлять посуд і в стакан для чогось наливають горілку. НАВІЩО? Особливо дико це виглядає, коли людина померла саме від наслідків алкоголізму. Це що, тролінг такий? Тут, мовляв, від цього мучився і помер, так ще й на тому світі продовжуй? Ну тоді потрібно загиблим в автокатастрофах носити на могили машинки, повішеним мотузки і так далі. Загалом, ще один моторошний атавізм.

Резюмувати тут особливо нічим. Кожен все одно продовжуватиме жити в якійсь своїй особистій екзистенціальній парадигмі і чужій думці туди навряд чи пробитися. Але повторно погоджуся з автором тих до остраху відразливих, хоч і до останньої краплі правдивих фото: якщо хоча б одна людина замислиться і змінить свою точку зору, це вже буде добре. Не влаштовуйте на кладовищах застільні оргії, люди. Не тягати туди дітей і вже тим більше не змушуйте їх пити. Не ростіть моральних виродків за образом і подобою своєю. Ні, це не заповідь, це втомлений з благанням у голосі заклик до цивілізації.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.