Справжня французька кухня у Львові: де спробувати

24 березня на події під назвою «Вечір музики бароко & Французька кухня» у львів’ян буде можливість скуштувати обід з вином, рівноцінний трьом зіркам Мішлен.

Про всі тонкощі французької кухні для “Твоє місто” розповідає організатор події, відомий у Львові шеф-кухар, член Lviv International Rotary Club Пол ван дер Ховен (Paul Van der Hoeven)

Яка вона, французька кухня?

Коли два роки тому я почав проводити курси французької кухні, після кількох зустрічей я зрозумів, що французька кухня вважається в Україні еталоном кулінарного мистецтва. Але також я зрозумів, що дуже мало людей насправді знають, що таке французька кухня. Більшість із тих, з ким я спілкувався, радше уявляли її собі, але ніколи не смакували.

На події 24 березня усі матимуть нагоду скуштувати страви французької кухні (деталі – на сторінці у Facebook «Уроки французької кухні» (French Cuisine Classes), де можна прочитати відгуки людей, які відвідували ці заняття).

Французька кухня – це мистецтво і наука перетворення простих сільськогосподарських продуктів на делікатес. UNESCO включило французьку кухню у список «нематеріальної культурної спадщини» світу. 

Французька кухня – це мистецтво, яке вимагає поваги до традиції, поваги до продуктів, які використовуєте. Ви мусите бути надзвичайно ретельними з рецептами і тим, як готується страва.

член Lviv International

Французька кухня: історія рецептів

Французька кухня має понад 6500 рецептів і понад тисячоліття розвитку традиції. Французька кухня – це зібрання знань, які накопичували сотнями років у різних регіонах Франції, з їхнім великим розмаїттям сільськогосподарських продуктів.

Середземноморське узбережжя, з його особливими рослинами і травами, різними фруктами і овочами, та рибою з Середземного моря, яка зовсім інша від сортів риби з Атлантичного океану. Регіон Альп зі специфічним сільським господарством, пристосованим до високогір’я. Західне узбережжя, більше зосереджене на продуктах із Атлантики.

Середній регіон з горбистим ландшафтом і типовою структурою ґрунту для вирощування найвідоміших у світі вин і з найкращими пасовиськами для виробництва молочних продуктів і відмінного м’яса. Регіон від південного заходу, який спеціалізується на солодких каштанах і птахівництві, зокрема на вирощуванні качок і гусей для фуа-гра. Список дуже довгий, майже кожен регіон має свою специфіку, перечислити тут неможливо. У Франції є понад 360 видів сирів, на кожен день – інший сир.

Французька кухня як спосіб життя

Франція може стати прекрасним прикладом для України. Україна, одна з найбільших країн Європи, імпортує більше половини необхідних сільгосппродуктів, тоді як Франція експортує більше половини своєї продукції. Україна вирощує монокультури і не має диверсифікації, тут дуже важко знайти добрі продукти, навіть картоплю.

Французька кухня може допомогти українському сільському господарству стати різноманітнішим, і це стосується усіх галузей – птахівництва, вирощування овочів, фруктів, виробництво м’ясної продукції. Національна кухня є відображенням багатства сільгосппродукції будь-якої країни. Я маю бажання показати, що можна зробити з продуктами, порадити і допомогти. Французька кухня – це не лише їжа та її споживання, це також «спосіб життя» і велика повага до природи і до людей, які використовують природу для виробництва добрих продуктів.

Нагадаємо, що 24 березня у Львові проведуть унікальну подію – вечір барокової музики та французької кухні за участю одного з найкращих скрипалів у світі Марка Комонька. Організатор події – відомий у Львові шеф-кухар, член Lviv International Rotary Club Пол ван дер Ховен (Paul Van der Hoeven). Під час події Пол ван дер Ховен подасть обід із вишуканих французьких страв, згідно з традицією справжньої французької високої кухні (Haute cuisine).

Меню

Комплімент від шеф-повара: Tartare de Saumon, au fines herbes

Закуска: Pâté en croute de veau de lait, foie gras et ris de veau. (Ця страва стала чемпіоном світу в 2009 році)

Суп: Velouté de potiron.

Основна страва: Lapin à la provençale.

Десерт: Nougat glacé à la façon de Montélimar.

Довідка. Що таке зірки Мішлен? Близько ста років тому Анрі Мішлену – одному із засновників компанії-виробника шин Michelin прийшла ідея – допомогти автомобілістам. І тоді він створив атлас доріг Франції, на якому були вказані автозаправки, готелі та ресторани, в яких можна смачно перекусити. Вже тоді біля назв закладів були зірочки, які вказували на ціни та якість закладу. Через короткий час довідник став найбільш авторитетним джерелом інформації про ресторани, а зірки Мішлен – вищою нагородою ресторатора. Одна зірка Мішлен – в своїй категорії це дуже хороший ресторан. Дві зірки Мішлен – заради такого ресторану варто підкоригувати маршрут подорожі. Три зірки Мішлен – висококласна робота шеф-кухаря, такий ресторан вимагає окремої подорожі.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.