Що можна класти до великоднього кошика. Поради від пані Стефи

У великодній кошик завжди клали те, що було заборонене в піст і що буде на столі, а спиртні напої ніколи не клали. Про це розповіла в «Акцентах Твого міста» дослідниця галицької кухні, авторка кулінарних книг Маріанна Душар, яка відома багатьом львів’янам як пані Стефа.

З досвіду Маріанни Душар та її родини, у великодній кошик завжди клали паску-бабку, грудку сиру, грудку масла, ковбасу чи м’ясо, залежно від того, що вони з мамою готували.

«Сир запечений, ми його печемо у формі, маленький. А на маслі я люблю робити з гвоздичок або горошин чорного перцю хрестик чи щось таке. На кошик – букшпан чи барвінок. Ми ніколи не клали в кошик спиртних напоїв. Проте я чула таку думку: оскільки горілка – це пшениця, а пшениця – це дар землі, сонця, то вона там може бути. Але в нашій родині алкоголь у кошик не клали, не святили. Мені здається, що це трошки блюзнірство», – сказала вона.

Як каже Маріанна Душар, у родині її чоловіка кладуть на дно кошика ніж і тим ножем потім розрізають паску. У її родині такого не було, але вже кілька років вона також кладе ножа. Тобто традиції перетинаються, запозичуються.

«Пам’ятаю рік, коли мені мій приятель-художник подарував маленьку ікону на склі. На Великдень я її поклала до кошика і посвятила разом із паскою. Мені це здавалося символічним», – додала Маріанна.

Нагадаємо, що блог пані Стефи створила львівська дослідниця галицької кухні Маріанна Душар.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.