Полуничний сезон стартував із запізненням і з розчаруванням: через дощі, холод закарпатська ягода цьогоріч дрібна, несолодка. Продавці зізнаються: продають швидко і недорого, бо інакше — зіпсується. А от ціна, попри якість, усе одно — 145−180 гривень за кілограм.
Джерело: ВЗ.
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/532716/polunytsia2.jpg)
Цього року полуничний сезон в Україні затягнувся на тиждень-два. Несприятлива погода з дощами та нічними заморозками неабияк вплинула на закарпатську полуницю. Ягода лише нещодавно з’явилася на прилавках львівських ринків, а це означає, що її надто мало.
Продавці львівського ринку «Іскра» кажуть, цьогоріч ягода «дощова» — невеликого розміру, не надто солодка, швидко гниє… Тому намагаюся якнайшвидше продати, ціну поставили бюджетну, як на першу ягоду. Полуниця малого та середнього розміру — 145 гривень за кілограм, велика — 170−180 грн. Неприємна новина для любителів ягід — у розпал сезону полуниця не буде коштувати 40−50 гривень за кілограм, як минулих років, бо на урожай вплинули заморозки та дощі з градом. У червні, коли на прилавках з’явилися ягода з полів Львівщини можна очікувати незначного зниження ціни.
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/05/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8F.jpg)
Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко каже, цьогоріч виробники зіштовхнулися з дефіцитом ресурсів та погодними ризиками. Тому ціна на закарпатську ягоду вже зросла вдвічі у порівнянні з минулим роком і може залишатися високою впродовж сезону.
Попит на закарпатську полуницю наразі низький, львів’яни наразі віддають перевагу закордонній ягоді із супермаркету, яка коштує 245−300 гривень за кілограм.