Кожне свято для справжньої галицької господині стає приводом для випікання особливого десерту – львівського сирника. Цей смаколик має надзвичайну популярність у місті Лева та став одним з найсмачніших львівських десертів, пише ilvivyanyn.com.
Мало хто знає, що львівський сирник має цікаву історію виникнення, а його інгредієнти та спосіб подачі є зовсім невипадковим.
Як почали випікати львівський сирник
Існує чимало гіпотез про те, як міг виникнути рецепт львівського сирника. Відомо, що велику популярність десерт отримав тоді, коли його рецепт опублікували у книзі відомої української кулінарки Дарія Цвєк. Адже саме за її авторським рецептом найчастіше готують сирник. Крім того, кулінарка активно відкривала усім багатство та особливості галицької кухні, тому її книги купували великим накладом. У 80-90 роках рецепти Дарії Цвєк мали шалену популярність, в цей період також стає відомий сирник за її рецептом.
Однак вважається, що насправді львівський сирник пекли чимало галицьких господинь до того, як з’явився рецепт від Дарії Цвєк. Одну з версій, як розпочали випікати такий особливий десерт, пов’язують з Великоднем.
Інструкція приготування сирника могла трансформуватися від рецепта сирної паски, яка має досить подібний спосіб приготування. У сирник, як і в паску, клали багато інгредієнтів, не шкодуючи відбірних продуктів: до десяток яєць, родзинки, цукати, вершкове масло, сметану, крохмаль, цедру лимона та звісно смачний та доволі жирний сир.
Саме під час Великодній свят з’явився класичний рецепт львівського сирника. Адже господині хотіли здивувати своїх гостей чимось незвичайним, тому трансформуючи рецепт паски, почали випікати такий смаколик, що вже не мав обрядового значення. Тому сирник можна випікати будь-коли.
Про те, як з’явилася ідея поливати сирник шоколадною масою залишається таємницею. Ймовірно, що на це вплинуло особливість Львова як міста кави та шоколаду. Кулінари хотіли, щоб сирник був особливий та мав вишуканий смак. Тому саме шоколад, який раніше коштував дорого, став чудовою прикрасою для фірмового львівського десерту.
Про рецепт львівського сирника
Можна нарахувати більше як тридцять різних рецептів львівського сирника. Цей десерт став настільки відомим, що чи не кожна кав’ярня у Львові має сирник за власним рецептом, додаючи до нього нові цікаві інгредієнти.
Пропонуємо спробувати приготувати класичний рецепт львівського сирника. Для цього потрібні наступні інгредієнти:
- Один кілограм сиру (приблизно 9% жирності)
- 100 г вершкового масла
- П’ять яєць
- 70 г цукру
- 30 г сметани
- 20 г кукурудзяного крохмалю
- Цедра одного лимона або апельсина
- Родзинки або сушена вишня
Сир потрібно перетерти за допомогою блендера чи міксера до однорідної ніжної маси, щоб не було крупинок. Тоді додати цукор, розтоплене масло, яйця, сметану, цедру та вінці – крохмаль. Все перемішуємо на невеликій швидкості міксера. Після цього додаємо родзинки. Готову суміш виливаємо у форму, яку застеляємо пергаментом. Випікаємо сирник 50-60 хвилин при температурі 180 градусів. Вже спечений та охололий десерт поливаємо темним шоколадом та притрушуємо кокосом чи крихтами шоколаду, або сезонними ягодами.
Львівський сирник за таким рецептом виходить досить ніжний та ароматний. Крім того, десерт готується досить легко та вдається з першої спроби.
Цікаво, що схожий десерт чизкейк є, так званим, «нащадком» сирника. Адже коли рецепт сирника, якого часто готували в Європі перемандрував до Америки, тоді місцеві кулінари змінили рецепт класичного сирника та додали піскове тісто та ягідний мус.
Підтримайте проект на Patreon