З 1 червня в Україні починається посилений епідемічний нагляд за холерою. Про це повідомив Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб — пише Tvoemisto.tv.
Безперервний епідеміологічний нагляд за холерою триває впродовж року, але з 1 червня до 1 жовтня починається посилений епідемічний сезон спостереження.
«З 1 червня в Україні особливо важкі або складні випадки гострих кишкових інфекцій будуть додатково тестуватися на наявність холери. Медзаклади для госпіталізації пацієнтів з підозрою на холеру мають незнижувальний запас лікарських засобів — антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів. Це дозволяє своєчасно виявити підозри на холеру та забезпечити системний контроль за епідситуацією на рівні країни», — зазначає заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.
Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води.
Лікарі радять. щоб уникнути захворювання на холеру, дотримуватися простих правил:
-
Не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, у місцях стихійної торгівлі.
-
Не купайтеся та не ловіть рибу у забруднених водоймах.
-
Дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед їжею, після відвідування туалету та вулиці.
-
Вживайте чисту воду, бажано бутильовану. Кип’ятіння води вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
-
Перед вживанням мийте овочі і фрукти чистою водою та обробляйте окропом.
-
Ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти перед вживанням.
Для довідки
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. Дотримання профілактичних заходів допоможе захистити себе та своїх близьких від цієї небезпечної інфекції.
Нагадаємо, в теплу літню пору найнебезпечнішими для вживання є страви з м’ясного фаршу, заливні та кондитерські вироби з кремом, оскільки вони найбільше сприяють розвитку гострих кишкових інфекцій.
Підтримайте проект на Patreon