На Львівщині нема власного виробництва ані круп, ані макаронів, – Іван Стефанишин

У Львівській області харчі виробляють лише дрібні та середні підприємства, але великих виробників, які можуть впливати на ситуацію на ринку, практично немає

Про це у коментарі “Еспресо.Захід” заявив експерт аграрного ринку, колишній керівник департаменту АПК Львівської обласної ради Іван Стефанишин.

“У  Львівській області проблема з харчопереробною галуззю. Ми дуже відстаємо у цьому  плані від інших областей, – каже Іван Стефанишин. – Ми говоримо про релокацію на Львівщину, але забуваємо про структурні речі. Поки що не чув, щоб хтось орієнтувався саме на виробництво. Є лише одна інформація про будівництво хлібзаводу, і то дискусійна. У нас нема виробництва круп, макаронів. Ми багато чого завозимо з інших областей, бо не маємо власного виробництва”. 

Зокрема, за даними Івана Стефанишина, у Львівській області є кілька великих птахофабрик, але вони орієнтовані на виробництво м’яса. Жодного великого виробника яєць немає, якщо не враховувати дрібних фермерів. Найближче підприємство, з якого постачають яйця  на Львівщину – “Крупець” у Рівненській області. І сподіватись, що якийсь з виробників яєць релокує на Львівщину найближчим часом, не варто, бо виробництво яєць – це велике підприємство, яке потребує величезних інвестицій.  

“Ми маємо близько кордон, який дозволяв отримувати легкі заробітки. Ті харчопереробні підприємства, які були, здали свої позиції, а у нові не з’явились. Так, у нас є невеликі підприємства, які печуть хліб, роблять соуси тощо, але це не промислові масштаби, які можуть впливати на ситуацію на ринку, – каже Іван Стефанишин  – Наразі питання стоїться не в інвестиціях у Львівську область, а у балансі виробництва і переробки. Щобільше, інвестиції часом можуть навіть зашкодити та  “посадити” бізнес дрібних і середніх підприємств. Чого, до речі, можна очікувати на ринку хліба”. 

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.