п`ятниця, 14 червня

Кваскова зупа – Практична кухня. Забуте і нове

Подібний перепис кваскової зупи зустрічається у польській “Універсальній кухарській книзі” Марії Охорович – Монатової, виданій у 1910 році у Львові (видавництво Альфреда Альтенберґа).

Джерело: Практична кухня.

 (З книги Ольги Франко “Перша українська загально-практична кухня” 1929р.)

Весною у нашій родині кваскова зупа була найбільш очікувана дітьми. Мабуть, це єдина страва, яку наша баба готувала всім в одному баняку (а не так, як борщ) 🙂 . Квасок баба перетирала через сито, щоб не було кусочків листя, бо тоді діти забракують. Щоб зупа була густіша давала трохи рижу, сметани, ну і найбільше, що ми любили в цій зупі, це варені, порізані на четвертинки, яйця. За цим переписом варила і я своїм дітям.

Але на цей раз готували за точним рецептом із книжки “Перша українська загально-практична кухня”. Вийшло надзвичайно смачно! Дуже радимо! Не полінуйтесь зробити до кваскової зупи “тісто з начинкою”. Смачного!


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 2л курячого росолу
  • пучок кваску
  • 1ст.л. масла
  • 100мл сметани
  • 1ст.л. муки
  • 4 жовтки

ПРИГОТУВАННЯ

  1. Зварити росіл
  2. Квасок порізати й підсмажити з ложкою масла. Додати до росолу.
  3. Сметану розколотити з ложкою муки, додати до зупи.
  4. Жовтки збити міксером з 150мл холодного росолу, влити в зупу, перемішати, варити ще декілька хвилин.

Подавати з вареним яйцем, яйцем пашот або надіваними яйцями.

З м’яса, із якого варився росіл, можна зробити “тісто з начинкою”.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.