Неділя, 8 грудня

Експерти встановили причини масового отруєння рибою у Львові

Результати лабораторних досліджень підтвердили, що причиною масового отруєння львів’ян вудженою рибою з Привокзального ринку стали бактерії сальмонели.

Про це ZAXID.NET повідомив головний лікар Львівської обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко.Тим часом підозрюваній у продажі отруєної риби львів’янці офіційно оголосили підозру у вчиненні злочину, їй загрожує до 8 років позбавлення волі.

Станом на ранок вівторка у лікарні перебувають 58 осіб, серед яких 6 дітей. Ще четверо людей, в тому числі і одна дитина, лікуються амбулаторно. Одного хворого уже виписали.

Усі хворі, за словами Сергія Федоренка, отримують відповідне лікування. У лікарні вони проведуть в середньому 10 днів, але це залежатиме від їхнього стану здоров’я.

Заступник директора ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Олег Когут повідомив ZAXID. NET, що бактерії сальмонели виявили у шматку вудженої риби, яку взяли в сім’ї, де були хворі. Лабораторні дослідження ще продовжуються, щоб встановити точний вид бактерії, оскільки на території України відомі майже 500 видів сальмонели.

Сальмонела надзвичайно стійка до впливу низьких температур і може тривалий час жити і розмножуватися в харчових продуктах. У молоці – 20 днів, ковбасних виробах – 2-4 місяці, кефірі – 2 місяці, замороженому м’ясі – від півроку до року, вершковому маслі – 3 місяці, пиві – 2 місяці, сирах – майже рік. У м’ясних і молочних продуктах вона не тільки добре зберігається, а й швидко розмножується, при цьому ні вигляд, ні смак, ні запах продуктів не змінюється.

Одним з найпоширеніших шляхів поширення сальмонели є молочні та м’ясні продукти, а також яйця хворих птахів. Ні копчення, ні соління не вбивають сальмонелу, заморожування тільки сприяє продовженню терміну виживання цих мікроорганізмів у продуктах. Знищити сальмонелу може тільки термічна обробка продуктів. При температурі 80 градусів вона гине впродовж 3 хвилин. Усі дезінфекційні розчини, навіть у звичайних концентраціях, швидко вбивають мікроби сальмонели.

Нагадаємо, що масове харчове отруєння вудженою рибою з Привокзального ринку стало найбільш масовим у Львівській області за останні 10 років. Продавчині, яка самостійно завудила 25 кг замороженої скумбрії і продала їх на Привокзальному ринку, уже офіційно оголосили про підозру у злочині, їй загрожує до 8 років позбавлення волі. Уже встановлено, що жінка не мала жодних документів на продаж риби, на ринку вона офіційно торгувала спеціями.


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.