Субота, 21 вересня

Чому людська цивілізація може загинути за кілька десятиліть – фізики

На думку експертів, людське суспільство з імовірністю 90% наближається до катастрофи.

Джерело: Дивогляд.

Фізики провели дослідження і виявили, що якщо людство не зміниться, то воно може втратити звичну нам цивілізацію протягом декількох десятиліть. Про це розповіли в Scientific Reports.

Роботу присвятили дослідженню поточних темпів зникнення лісів, а також тому, як люди використовують інші ресурси. Найпозитивніший прогноз ймовірності катастрофи дорівнює 90%.

На думку фізиків, зникнення внаслідок вирубування останніх лісів на нашій планеті відбудеться приблизно між 100  і 200 роками цього тисячоліття.

Населення стрімко росте, що безпосередньо впливає на споживання ресурсів. Саме тому експерти вважають, що з відомим нам сучасним суспільством можуть відбутися кардинальні зміни протягом наступних 20-40 років.

Тим не менш, не обійшлося без позитивних факторів, бо дослідники зафіксували певну тенденцію. Вони стверджують, що в останні роки темпи вирубування лісів зменшилися.

Однак це не стане нашим порятунком, адже у посаджених дерев немає таких можливостей для захисту навколишнього середовища, які властиві віковим лісам.

“Розрахунки показують, що при збереженні реальних темпів приросту населення і споживання ресурсів, зокрема лісових, нам залишається кілька десятиліть до незворотного краху нашої цивілізації”, – стверджують фізики.

Для запобігання катастрофі є потреба в фундаментальній трансформації. Проблема в тому, що більшість людей несерйозно ставиться до ресурсів планети, оскільки основний сучасний інтерес – економіка.

На думку вчених, нинішня модель суспільства має бути змінена, бо вона ставить індивідуальні інтереси вище, ніж екологічні проблеми. Можливо, саме це подарує нам майбутнє.


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.