Субота, 21 вересня

Функціональна вітальня: топ-3 кращих рішень | Венето

Вітальня в сучасній квартирі або приватному будинку — це багатофункціональний простір, де ми приймаємо гостей, відпочиваємо, дивимося телевізор та граємося з дітьми. Часто ця кімната несе й додатковий функціонал, стаючи одночасно спальнею, кабінетом, кухнею чи їдальнею. У такому випадку важливо використати наявні квадратні метри якомога продуктивніше. Саме про це сьогодні піде мова!

Найперше, що варто врахувати — актуальні тенденції у дизайні інтер’єрів. Розглянемо тренди цього року, які допоможуть зробити вітальню дійсно функціональною.

  1. Вільний простір та природне освітлення — це гарний привід для того, аби об’єднати вітальню з кухнею або спальнею. Мінімум стін та перегородок підуть на користь циркуляції повітря і зроблять навіть невеличку кімнату візуально більшою.
  2. Мінімалістичний дизайн — замість суто декоративних елементів варто використовувати елементи інтер’єру, які одночасно несуть естетичне та практичне значення. Це може бути дизайнерський годинник або елегантний розкладний диван. На сайті veneto.ua/divany легко підібрати функціональний та стильний диван з ортопедичним матрацом. Головне — не заплутатись серед різноманітних варіантів. 
  3. Екологічність — у тренді стилі еко, прованс і скандинавський. Вони лаконічні і сповнені натуральних матеріалів, тому сприяють відпочинку після важкого робочого дня.
  4. Кольори — коли простору бракує, саме світлі пастельні відтінки візуально зроблять кімнату просторішою.

Функціональна вітальня: топ-3 кращих рішень

3 варіанти поєднання функціональних зон

У невеликих квартирах поєднання вітальні з функціональним простором іншої кімнати (або навіть кількох) відбувається через брак вільного місця. А от у просторих будинках це актуально, коли хочеться зберегти максимум світла, відмовившись від встановлення перегородок. Є декілька найбільш вдалих міксів з вітальнею.

Кухня-вітальня

Одними з найбільш популярних форматів сучасного житла є студії та двокімнатні квартири європейського типу. В обох випадках вітальня неминуче поєднується з кухнею. Ось кілька порад, які зроблять таке сусідство дійсно зручним:

  • скільки буде займати кухонний гарнітур, а скільки – зона відпочинку, варто обирати згідно з вашим способом життя. Якщо ви полюбляєте готувати, слід 50% простору або більше відвести для роботи з продуктами. Переважно їсте не вдома, замовляєте їжу або готуєте тільки найпростіші страви? Обирайте мініатюрний кухонний гарнітур. Вільний простір краще використати під зону відпочинку та обідній стіл;
  • встановіть потужну витяжку — так запахи їжі не дратуватимуть членів сім’ї та гостей, і не просочуватимуться у м’які меблі;
  • за необхідності встановлення газової плити зону кухні доведеться відділити від основної кімнаті мобільною перегородкою, наприклад, зі скла. Якщо це не ваш варіант, придбайте електричну нагрівальну поверхню та відзонуйте приміщення барною стійкою, подіумом або обідньою групою;
  • загальну кольорову гаму можна розбавити контрастом матеріалів. У кухні має сенс задіяти практичні поверхні, які легко прибирати: кахлі, скло, камінь.

Функціональна вітальня: топ-3 кращих рішень

Спальня-вітальня

В однокімнатних квартирах слід подумати про організацію комфортного спального місця. Тут все залежить від фактичної площі. Зовсім мініатюрні кімнати можна зробити одночасно кухнею, спальнею та кабінетом. Для цього варто підібрати відкидне ліжко, яке вдень трансформується у робоче місце. Для трохи більшої вітальні (до 30 м2) з окремою кухнею, можна придбати розкладний диван та довонити його легким пуфом або м’яким стільцем і кріслом-ліжком. Так ви отримаєте зручну вітальню вдень та спальні місця для трьох людей ввечері. Зверніть увагу на дивани, спеціально пристосовані для нічного відпочинку. Вони мають більш комфортні матраци та максимально рівну поверхню у розкладеному стані (механізми «євро-книжка» та «акордеон»). Якщо вітальня більша за 30 м2, диван можна залишити виключно для гостей, встановивши у дальньому кутку ліжко. Його варто відділити від основного простору ширмою зі скла або дерева, чи завісою з м’якого текстилю. На відміну від звичайної стіни, це не буде зменшувати простір і порушувати природне освітлення оселі.

Вітальня-кабінет

Якщо ви працюєте чи навчаєтеся вдома, важливо виділити собі комфортний куточок, де ви зможете займатися справами, встановити комп’ютер, зберігати документи та книги. Іноді простір для цього є тільки у вітальні. Ось кілька порад для облаштування:

  • для робочої зони найкраще підходить простір біля вікна. Природне освітлення зробить вашу діяльність більш продуктивною та допоможе зекономити на електриці;
  • відділити вітальню від імпровізованого кабінету та одночасно вирішити питання зберігання літератури можна, зонувавши простір стелажем. Виставте на нього перлини своєї книжкової колекції або видання, якими ви найчастіше користуєтеся. Так денне світло буде потрапляти і до вітальні. Іншу літературу можна скласти в закритій шухлядці нижньої частини стелажа або в кутовій етажерці;
  • встановлювати стіл не обов’язково біля вікна. Використовуйте кутки, ніші та простір між шафами, що встановлені у вітальні. Такий підхід зекономить максимум простору. Якщо місце під робочу поверхню нестандартне, зверніть увагу на послугу виготовлення меблів на замовлення або вбудовані дизайнерські рішення.

* Рекламна публікація


Підтримайте проект на Patreon

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.