Вівторок, 7 травня

В Іспанії конфіскували викрадене з України скіфське золото. Що відомо про артефакти

Влада Іспанії вилучила старовинні скіфські прикраси вартістю 60 мільйонів євро, які, за їхніми словами, були викрадені з України.

Джерело: ВВС News Україна.

Конфісковані прикраси

Операцію проводили за участю Служби безпеки України.

Поліція повідомила, що 11 старовинних золотих речей вивезли з України в 2016 році для перепродажу в Іспанії.

Браслети, намиста та сережки VIII-IV століть до нашої ери мали підроблені документи про належність Українській православній церкві.

Раніше в рамках розслідування продажу золотого пояса з головами баранів у 2021 році затримали п’ятьох осіб.

Скіфи були кочовим народом, який домінував у частинах Східної Європи та Азії, включаючи територію сучасної південної України, приблизно з 800 року до нашої ери до 400 року нашої ери. Вони були відомі своєю багатою культурною спадщиною та навичками обробки металу, зокрема у виготовленні вишуканих золотих прикрас.

Крім того, минулого тижня українська влада заявила, що виявила 14 археологічних пам’яток, імовірно вкрадених з територій, окупованих Росією. Росіянина затримали після спроби незаконно переправити їх до США.

Серед предметів є неолітична сокира приблизно 5000-3000 років до нашої ери.

“Можна з упевненістю сказати, що в Україну надійшла нова партія зброї. Єдина заковика в тому, що ця зброя неймовірно стародавня”, — іронічно зазначив на пресконференції в.о. міністра культури України Ростислав Карандєєв.

Артефакти, створені скіфською цивілізацією, належать до найвідоміших історичних надбань України.

Українські археологи кажуть, що скіфське золото, яке зберігається в українських музеях на територіях російської окупації, було розграбоване після повномасштабного вторгнення минулого року.

Збитки від розкрадання Росією історичної та мистецької спадщини України оцінюються в сотні мільйонів євро.

Раніше Україна виграла суд у Нідерландах за колекцію скіфського золота, яку до 2013 вивезли на виставку в Амстердам з колекцій Криму. Коли Росія захопила Крим в 2014 році, то нідерландці віддали на розсуд суду питання, куди мають повернутись коштовності.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.