У національному музеї ім. Андрея Шептицького представили відреставровану ікону «Святий Миколай» ХVІ ст

Відреставрована ікона походить із церкви Святого Даниїла Стовпника в селі Макунів (Яворівського р-ну Львівської обл.). Представлена пам‘ятка стала першою експозицією, яку виставили в музеї з початку повномасштабної війни. 

Джерело: Бюро спадщини.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням окупантів музей перемістив свої надбання у сховище та не проводив експозицію. 

Ікона належить до раритетів у музейній збірці, які, зберігаючись у фондах уже понад століття, ніколи не були експоновані.

За словами директора музею Ігоря Кожана, реставрацію твору вдалось здійснити завдяки Христині Цурковський — довголітній меценатці української культури й мистецтва та великій прихильниці музею. 

Вона особисто відібрала цю ікону на реставрацію з-поміж інших, в пам’ять про її чоловіка, канадійсько-українського підприємця, мецената низки культурно-мистецьких проєктів в Україні —Миколу Мороза (1945–2021). 

“Художниця-реставраторка вищої кваліфікаційної категорії відділу реставрації предметів темперного малярства музею Ліда Сойка близько 6 місяців працювала над реставрацією ікони. Вона підтверджує, що обрана ікона за своїми мистецькими характеристиками, мабуть, одна із найдовершеніших серед низки робіт цього періоду: досконала мистецька фігура за пропорціями, легкий поворот Миколая з опорою на одну ногу, живий образ, але водночас в стриманому русі. Колорит ікони дуже ніжний і вишуканий, і її обов’язково потрібно розглядати зблизька”, – розповідає завідувачка відділу давньоукраїнського мистецтва Музею Марія Гелитович.

Твір представляє класичний іконографічний зразок образу св.Миколая в українському іконописі XVI ст. Його образ, поряд з образами Христа й Богородиці, найпоширеніший в українському сакральному мистецтві. Унікальний елемент ікони – на ній Миколай стоїть в травах, які частково заступають фелони святого. 

Після перемоги ікона обов’язково ввійде в постійну експозицію музею, бо це один з найкращих образів святого Миколая у вітчизняному живописі, стверджують представники музею.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.