Що відбувається з їжею після того, як ми її проковтнули?
Щоб їжа принесла людині користь і дала необхідну енергію, вона повинна перетворитися в хімічні елементи, які засвояться нашим організмом.
Цей процес починається ще в роті, коли слина розчиняє, а зуби подрібнюють їжу. Потім їжа потрапляє в шлунок, де на неї впливають шлункові соки. Звідти їжа потрапляє в кишечник, де продовжує взаємодіяти з шлунковим соком.
Потім вона всмоктується через капіляри в кров, що проходить через печінку. Ферменти в печінці знешкоджують токсини, зберігаючи при цьому корисні мікроелементи, вітаміни і глюкозу.
Для підтримки здоров’я слід їсти якомога більше продуктів, які засвоюються за невеликий проміжок часу. Таким чином ви бережете свою травну систему, а організм витратить менше енергії на переробку їжі.
Також не рекомендується поєднувати між собою продукти, які мають різний час засвоєння.
Ось яку швидкість засвоєння мають різні продукти:
1. Рідини.
- Бульйон (овочевий, курячий, м’ясний) – 20-40 хвилин.
- Вода (натще) – відразу надходить в кишечник.
- Овочеві та фруктові соки – 15-30 хвилин.
- Чай – 60 хвилин.
2. Овочі і гриби.
- Гриби – 5-6 годин.
- Зелень – 30-40 хвилин.
- Кабачки варені – 40-50 хвилин.
- Капуста квашена – 4 години.
- Капуста свіжа – 3 години.
- Картопля варена – 2-3 години.
- Картопля смажена – 3-4 години.
- Картопля молода – 2 години.
- Кукурудза варена – 40-50 хвилин.
- Морква свіжа – 50-60 хвилин.
- Огірки – 30-40 хвилин.
- Перець болгарський – 30-40 хвилин.
- Помідори – 30-40 хвилин.
- Салат – 30-40 хвилин.
- Салати, заправлені олією, – 50-60 хвилин.
- Буряк варений – 45-55 хвилин.
- Топінамбур – 1,5-2 години.
3. Фрукти і ягоди.
- Ананас – 40-60 хвилин.
- Апельсин – 30 хвилин.
- Банан – 45-50 хвилин.
- Виноград – 30 хвилин.
- Вишня – 40 хвилин.
- Грейпфрут – 30 хвилин.
- Груша – 40 хвилин.
- Ківі – 20-30 хвилин.
- Манго – 1,5-2 години.
- Персик – 40 хвилин.
- Яблуко – 40 хвилин.
4. Бобові.
- Горох – 2-2,5 години.
- Горошок зелений – 2-2,5 години.
- Соя – 2 години.
- Квасоля – 3 години.
- Сочевиця – 3 години.
5. Сухофрукти і горіхи.
- Ізюм – 2 години.
- Горіхи (волоські, кедрові, фундук, арахіс) – 3 години.
- Насіння соняшника, гарбуза, кунжуту – 2 години.
- Фініки – 2 години.
- Чорнослив – 3 години.
6. Крупи і каші.
- Гречка – 60-80 хвилин.
- Вівсянка – 60-80 хвилин.
- Перловка – 60-80 хвилин.
- Пшоно – 60-80 хвилин.
- Рис – 60-80 хвилин.
7. Молочні продукти.
- Йогурт – 2 години.
- Кисломолочні напої (кефір, ряжанка) – 60 хвилин.
- Молоко – 2 години.
- Морозиво – 2-2,5 години.
- Сир твердий – 4-5 годин.
- Сир жирний – 2 години.
- Сир знежирений – 90 хвилин.
8. М’ясо.
- Баранина – 3-3,5 години.
- Яловичина – 3-4 години.
- Індичка – 2 години.
- Курка – 1,5-2 години.
- Пельмені – 3-3,5 години.
- Сало – 5-6 годин.
- Свинина – 3,5-5 годин.
9. Риба і морепродукти.
- Креветки – 2-2,5 години.
- Молюски – 2,5-3 години.
- Риба жирна – 50-80 хвилин.
- Риба нежирна – 30 хвилин.
10. Борошняні вироби.
- Макаронні вироби – 3-3,2 години.
- Хліб – 3-3,5 години.
11. Яйця.
- Білок яєчний – 30 хвилин.
- Жовток яєчний – 45 хвилин.
- Яєчня, омлет – 2-3 години.
- Яйця варені – 2-2,5 години.
12. Солодощі.
- Зефір – 2 години.
- Мед – 1-1,5 години.
- Халва – 3 години.
- Шоколад – 2 години.
Підтримайте проект на Patreon