У так званому “Східному селі”, що на розі Другої авеню та Дев’ятої вулиці в Нью-Йорку, панує справжня українська атмосфера. Саме тут, на Мангеттені, розташований легендарний ресторан “Веселка” із українською кухнею, пише Радіо Максимум.

Так-так, одним із культових місць Нью-Йорка став цілодобовий український ресторан Veselka (“Веселка”), який існує майже 60 років. Тут 24 години на добу 7 днів на тиждень можна поласувати недорогими, але смачними українськими стравами.

Власником ресторану є Том Берчард, а його перша дружина була донькою засновника “Веселки”, відомого у Нью-Йорку українця Володимира Дармохвала. Спершу “Веселка” геть відрізнялася від теперішньої, пригадує Том. То була звичайна крамниця, де продавали солодощі, цигарки, газети і лотерейні квитки, а також подавали українські обіди та вечері.

“У той час українські жінки просто приходили і готували ввечері їжу для власника. Його дружина жила в Нью-Джерсі, а він тут – через дорогу. Приходили його друзі, він подавав їм їжу і навіть не завжди просив платити. Так починався наш бізнес. І мені здається, ми досі подаємо ту саму їжу. Рецепти майже не змінилися”, – зазначає Берчард.

Шеф-кухар ресторану Дмитро Марценюк підтверджує, що основне меню залишилося таким, яким воно було 10, 20, 30 років тому. Щоправда, воно доповнилося авторськими варіаціями.

У нас дуже популярні вареники з яловичими ребрами. Це була моя ініціатива, мій рецепт, – хвалиться шеф-кухар.

Вареники тут ліплять українські та польські емігрантки – по три тисячі штук на день. Секрет смачного вареника, кажуть, у гарному тісті, щедрій начинці і дещиці любові.

Як для Мангеттена кухня “Веселки” просто величезна. Самого лиш борщу тут готують майже 20 тисяч літрів на рік. І хоча здебільшого в ресторані працюють українці, склад працівників – мультикультурний, а серед відвідувачів 90% – іноземці. Усім до смаку домашня українська їжа – і ми їх чудово розуміємо 😉