Наливка зі смородини
3 кг смородини, 1 кг цукру, 250 мл 70% -го спирту.
Смородину вимити, обсушити, засипати в бутель пошарово з цукром, поставити на 3-4 дні на сонці. Бутель періодично струшують.
Після початку бродіння встановити водяний затвор (або поліетиленовий пакет під гумку, і поставити в темне місце на 1, 5 місяці.
Після закінчення бродіння наливку фільтрують і додають спирт з розрахунку 50-70 г на 1 л наливки, розливають в пляшки і закупорюють.
Спотикач
Горілка – 750 мл, чорна смородина – 1 кг, цукор – 1 кг, вода – 3,5 склянки.
Чорну смородину перебрати, ретельно вимити, обсушити на рушнику, скласти в емальовану миску і потовкти, перекласти в полотняний мішок, щоб стік сік.
З цукру і води зварити густий сироп, весь час знімаючи піну.
У готовий сироп вилити сік з чорної смородини і ще раз закип’ятити, зняти з вогню, влити горілку, добре розмішати, поставити на невеликий вогонь і, не доводячи до кипіння, безперервно помішуючи, дати наливці загуснути.
Після цього “Спотикач” остудити, розлити по пляшках, закупорити і зберігати в сухому прохолодному місці.
Малинова настоянка
Горілка 1,25 л, малина – 4 кг, цукор – 300 г, вода – 300 мл.
Стиглу перебрану малину висипати в скляну банку. Залити горілкою так, щоб ледь покривала ягоди, потім поставити на сонце: через 2-3 доби злити горілку.
Приготувати цукровий сироп і в гарячий сироп виливати потроху горілку, помішуючи ложкою, потім процідити крізь вату, вилити наливку в бутель нижче горлечка, закупорити її, поставити в тепле місце на кілька тижнів, щоб суміш настоялася; потім наливку злити обережно і розлити у пляшки.
Яблучно – грушева наливка.
Оригінальний напій з неповторним м’яким смаком. Бажано використовувати м’які стиглі груші.
Складові:
- яблука – 0,5 кг;
- груші – 0,5 кг;
- горілка (самогон, розбавлений спирт, коньяк) – 1 літр;
- цукор – 750 грам;
- вода – 0,5 літра.
Приготування:
- Яблука та груші очистити від шкірки, серцевини і кісточок, потім нарізати їх шматочками.
- Перемішати шматочки, скласти в трилітрову банку.
- Залити нарізані фрукти горілкою.
- Додати воду, перемішати і щільно закрити кришкою.
- Поставити банку на 15-20 днів в темне тепле місце.
- Процідити наливку через марлю, додати цукор і добре перемішати.
- Закрити банку кришкою і поставити на 2-3 дні в тепле місце.
Настоянка з дині.
Для приготування настоянки можна використовувати диню будь-якого сорту, лише щоб плоди були стиглими і не підгнилими (зіпсовані частини вирізати). Непоганий результат також виходить з сушеної дині (100-150 грам добре висушеної м’якоті на 1 літр спиртного 40% і цукор за смаком).
Бажана алкогольна основа – якісна горілка або етиловий спирт, розбавлений водою до 40-45%. Підійде і самогон без запаху або дешевий коньяк (у напою з’являться легкі дубильні нотки).
Кількість цукру залежить від індивідуальних переваг і початкової цукристості дині, середня солодкість виходить при додаванні 200-250 грам.
Інгредієнти:
- стигла диня – 1 кг;
- горілка (спирт 40-45%, самогон) – 0,5 літра;
- цукор – 150-400 грам.
Рецепт:
- Диню помити, розрізати на дві частини, вийняти серцевину і кісточки. Зняти шкірку.
- Очищену м’якоть нарізати шматочками приблизно 2×2 см, потім скласти в банку для настоювання.
- Влити алкогольну основу (повинна покривати шар м’якоті мінімум на 2-3 см), за необхідності додати більше спиртного, ніж зазначено в рецепті.
- Банку щільно закрити кришкою. Перші 5 днів настоювати в теплому світлому місці, наприклад, на підвіконні. Потім перенести на 10 днів у темне приміщення з кімнатною температурою. Струшувати раз на добу.
- Готовий динний настій профільтрувати через марлю, м’якоть злегка віджати і покласти назад у банку. Рідку частину – герметично закрити і поставити в холодильник або льох.
- Додати до м’якоті цукор, закрити банку, кілька разів струснути. Поставити на 5 днів в темне тепле місце.
- Після повного розчинення цукру профільтрувати сироп з дині через марлю. Змішати з настоєм, отриманим на 5-му етапі. За бажанням додати більше чистого цукру.
- Ємність закрити і залишити в холодильнику або льосі на 2-3 місяці для дозрівання.
Увага! Відразу після приготування напій виходить з різким специфічним запахом і смаком, який не дуже нагадує диню. Через кілька місяців на дозріванні ця проблема вирішиться сама собою.
- Після витримки злити готову динну наливку з осаду і профільтрувати через вату, щоб прибрати каламуть (необов’язково). Термін придатності – до 2-х років. Міцність – 33-36%.