Як найвигідніше за новими правилами привезти в Україну вживане авто

У червні 2016 року, відразу після прийняття Верховною Радою закону про зниження акцизів при розмитненні автомобілів (закон №3251), автомобілі, завезені з-за кордону, стали доступнішими. Адвокат Сергій Барбашин дав практичні поради, як найвигідніше купити автомобіль за кордоном і заощадити на акцизі.

1. Вибір автомобіля

Для вибору автомобіля підходять сайти-агрегатори типу mobile.de. Критерії автомобіля для акцизної пільги при розмитненні такі:

а) повинні бути виготовлені не раніше 1 січня 2010 року;
б) виготовлені не в Росії;
в) повинні відповідати екостандарту ЄВРО-5 (або не нижче). У США інші стандарти, наприклад SULEV: він ще жорсткіший, ніж ЄВРО-5. Рекомендую заздалегідь зв’язатися з українськими офіційними дилерами і по VIN-коду отримати дані про машину. Там буде видно, яким екостандартам відповідає авто. Наприклад, в деяких азіатських країнах навіть після 2010 року виробляли Hyundai і Kia стандарту ЄВРО-3.

2. Планування маршруту

Все дуже просто: не заїжджайте в країну з Росії і Криму, а там сушею або морем – немає різниці.

3. Розрахунок вартості розмитнення

Вибрали автомобіль – внесіть дані про ціну і види палива в калькулятор розмитнення. Загалом сума розмитнення збігається з калькуляторами, яких в інтернеті дуже багато.

Будьте готові до того, що українська митниця оцінить ваш автомобіль дорожче, ніж ви його купили. Різниця може бути від декількох сотень доларів до кількох тисяч. Тому вартість розмитнення може бути вищою, а це означає додаткові витрати. Рекомендую користуватися послугами брокерів, у них є вражаючий дар переконувати митницю.

4. Пошук брокера

Не намагайтеся розмитнити автомобіль самостійно: дешевше і швидше не вийде. Послуги брокера коштують від $250 при розмитненні за місцем проживання до $500 при розмитненні на кордоні за місцем в’їзду в Україну.

У ці гроші входить «узгодження» з митницею справедливої оцінки автомобіля. На цю суму нараховуються митні платежі (калькулятор розмитнення). Інформації про брокерів в інтернеті багато – вибрали, зателефонували, пояснили ситуацію, взяли контакти.

5. Поїздка і перевезення авто

Везіть з собою не більше ніж 10 000 євро. Митники їх просто перерахують і запишуть інформацію в зошит. В іншому випадку доведеться підтверджувати походження грошей. Решту грошей покладіть на банківську карту.

Не вирушайте в дорогу самостійно – візьміть друзів або людей, яким довіряєте.

Будьте готові виявити сильно побиті автомобілі – часто саме такі на автосайтах пропонують за найпривабливішою ціною. Наприклад, нам за допомогою приладу вимірювання товщини фарби вдалося виявити зварений з двох частин автомобіль 2015 року, який на вигляд був у ідеальному стані.

Перед покупкою автомобіля скиньте брокеру електронні копії документів. Як тільки отримаєте від нього підтвердження, що з документами все нормально, і узгоджену ціну розмитнення, купуйте автомобіль і вирушайте в Україну. Повідомте брокеру дату повернення.

6. Розмитнення

Найбільш раціональний за часом, але при цьому найдорожчий спосіб розмитнення – при в’їзді, в місці перетину кордону. Розмитнення зайняло один день. Будьте готові в цей день оплатити всю вартість розмитнення за калькулятором. Далі прямуєте до себе додому для того, щоб поставити автомобіль на облік. Законодавством на це відводиться 10 днів.

7. Сертифікація

Якщо завезений автомобіль відповідає стандарту ЄВРО-5 та іншими критеріями українських стандартів (світло, ремені безпеки, рівень тонування, аптечка, вогнегасник і т.д.), отримання сертифікату Укрстандартметрології обійдеться в 1 600 грн і півдня часу. Але тут може виникнути проблема. Сертифікованих лабораторій Укрстандартметрології в Україні всього п’ять. Тому можете вважати, що вам пощастило, якщо така лабораторія знаходиться хоча б у сусідній області.

Також не забудьте, що коли купуєте «американця» (автомобіль, вироблений для американського ринку, – ред.), потрібно обов’язково переробити задні поворотники в жовтий колір, а задня противотуманка повинна включатися окремою кнопкою (і нікого не хвилює, що в вашому автомобілі є режим AUTO).

8. Взяття на облік

Попередньо іноземний техпаспорт перекладіть українською мовою. Тоді у вас буде повний пакет документів для постановки на облік в сервісному центрі МВС України (декларація, посвідчення на реєстрацію, техпаспорт з перекладом і т.д.).

Вартість реєстрації – до 600 грн. Також потрібно буде сплатити 3-5% від суми оцінки автомобіля в Пенсійний фонд України. Після цього вам видадуть номерні знаки і український техпаспорт.

Вітаю: якщо прислухаєтеся до моїх порад, у вас є шанс заощадити час, нерви і близько 4 500 євро на акциз. Наприклад, мій автомобіль обійшовся близько $ 15 000 при ціні аналогічних в Україні $ 20 000.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.