Накопичувальна система врятує Пенсійний Фонд від дефіциту

пенсія пенсійне посвідченняЗараз його реальний розмір оцінюють у 15,1 млрд грн

Поняття дефіциту Пенсійного фонду зникне, якщо буде прийнятий новий закон про введення обов’язкової накопичувальної системи, оскільки з ПФ будуть зняті всі невластиві йому витрати. Про це заявив заступник голови правління Пенсійного Фонду України Владислав Машкін.

І зазначив, що на тему дефіциту ПФ зараз дуже багато спекуляцій. Його загальний розмір оцінюють в 80 млрд грн. Машкін назвав цю цифру некоректною, і пояснив, що в неї включені виплати, які насправді не повинні ставитися до дефіциту Фонду. Наприклад, виплати військовим пенсіонерам.

«Це не дефіцит, а гроші, які держава повинна виплатити військовим. Пенсійний фонд отримує ці гроші тільки як оператор з виплати пенсій. І якщо вони не надходять, то до дефіцит фонду не збільшується », – уточнив заступник голови правління ПФ.

Те ж саме стосується і включення в суму дефіциту інших спеціальних виплат та доплат, які держава встановила для готельних категорій громадян і які відрізняються від страхових виплат. Це доплати ветеранам, дітям війни, чорнобильцям тощо

Фактична ж недостача коштів на виплату звичайних пенсій (без спеціальних доплат) оцінюється керівництвом ПФ на рівні 15,1 млрд грн. Це різниця між тим, що отримав Фонд в якості страхових внесків, і тим, скільки він повинен виплатити у вигляді мінімальних пенсій. Тобто, недостача утворюється, коли відрахувань із зарплати працівника не вистачає на виплати мінімальної пенсії, встановленої законодавчо.

Нагадаємо, за законом пенсія не може бути нижчою за мінімальну, яка дорівнює одному прожитковому мінімуму на поточний рік (зараз це 949 грн). А якщо у працівника низький рівень зарплати або малий стаж, то його відрахувань не вистачає для виплати мінімальної пенсії. «Цю різницю повинен покривати держбюджет, оскільки це є державною соціальною гарантією. Але зараз ці гроші платить ПФ за рахунок внесків інших учасників солідарної системи пенсійного страхування », – пояснив Владислав Машкін.

За його словами, перекладання назад на держбюджет всіх виплат, не властивих Пенсійному фонду, дозволить оздоровити пенсійну систему, яка повинна платити громадянину тільки те, що він заробив за своє трудове життя. Принцип простий: скільки чоловік перерахував до Фонду, скільки з нього і повинен отримати. А всі інші виплати держава повинна проводити тільки за рахунок коштів держбюджету.

Нагадаємо, що нещодавно Кабмін вніс до парламенту законопроект про зміну пенсійної системи в країні. За задумом уряду, з 1 січня 2017 в країні повинна запрацювати нова система пенсій, що складається з трьох частин. Перша – солідарна система. Тобто це ті ж пенсії, які держава виплачує зараз, але без спецпенсій. Друга – накопичувальна. Кожен роботодавець буде перераховувати на ваш рахунок з 2017 року 2% від зарплати, а потім щороку додавати по 1%, щоб до 2022 року вийшло 7%.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.