Майно неплатоспроможних банків піде з молотка

молоток аукціон суд продажМайно неплатоспроможних банків Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виставить на електронні торги. Лотами будуть як об’єкти нерухомості, автотранспорт, так і офісна техніка, комп’ютери, ноутбуки, банківське обладнання, банкомати-термінали, сейфи і меблі.

Головне завдання проведення електронних торгів – продати майно банків для виплати заборгованості перед кредиторами банків.

Як заявив Директор департаменту впровадження планів врегулювання і управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко, електронні торги на сьогоднішній день є найефективнішим і найзручнішим способом продажу майна неплатоспроможних банків.

«З точки зору зручності для потенційного покупця електронні торги – це найзручніший спосіб, оскільки не передбачає переміщення на якесь конкретне місце. Брати участь у торгах можна сидячи вдома, при цьому зареєструватися та сплатити реєстраційні та гарантійні внески. Відразу ліквідуються труднощі, пов’язані з необхідністю переміщення з одного регіону в інший. Наприклад, коли торги проходять у Києві, чи Харкові, а бажаючі брати в них участь знаходяться в інших регіонах України », – говорить Андрій Шевченко.

Торговими майданчиками виступлять товарні біржі, які залучаються ФГВФО як треті особи і спеціалізуються на подібних продажах на ринку України. Товарні біржі, за словами керівників Фонду, виступлять в ролі організаторів торгів, оскільки ФГВФО має лише регулюючу і координуючу функцію, а продавцем всіх активів, за вітчизняним законодавством про систему гарантування вкладів, є сам неплатоспроможний банк. Він же укладає юридичні договору з організатором торгів, формує лоти, веде консультації і показує майно потенційним клієнтам.

Як каже начальник відділу управління активів неплатоспроможних банків Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Олексій Іванов, товарні біржі для проведення електронних торгів були визначені після ретельного відбору на конкурсній основі.

«На сьогоднішній день Фондом на конкурсній основі відібрано близько 37 таких організацій – організаторів торгів, які надають Фонду послуги з продажу майна та майнових прав за кредитами».

Крім того, Фонд обіцяє проводити «рейтингування», відібраних раніше товарних бірж. Основними критеріями їх оцінки будуть: досягнення максимального результату щодо продажів майна неплатоспроможних банків, зручність майданчика електронних торгів, ефективність і професіоналізм біржі з точки зору процедури проведення торгів.

Головним критерієм для самого ФГВФО є результативність торгів. З цією метою, а також для більшої прозорості проведення електронних торгів з продажу майна неплатоспроможних банків ФГВФО створив свій інформаційний портал.

«Для більшої транспарентності та прозорості цього процесу Фондом було ще восени минулого року розпочато впровадження інформаційного порталу. Інформаційний портал являє собою веб-сайт, на якому, логічно розбита по категоріях вся інформація про активи неплатоспроможних банків. А саме: нерухомість, автотранспорт, цінні папери, кредити, основні засоби, які є на балансі неплатоспроможних банків. Отримуючи від банків інформацію, ми завантажуємо її на портал. Крім фотографій майна, є також його детальний опис. Інформаційний портал має дуже зручний для користувача меню і пошук, для того щоб потенційний клієнт міг зайти, відфільтрувати потрібний банк по категорії активів і за ціною. Таким чином, ми даємо людині можливість легко знайти те, що його цікавить. І, якщо майно вже виставлено для продажу, залишити заявку в той банк, який володіє цим активом.

“Заявка являє собою форму, яка вимагає мінімум інформації. Клієнт заповнює цю форму. Форма після відправки потрапляє в банк і в той час, коли цей актив буде виставлений на продаж, відповідальний виконавець у банку зв’язується з клієнтом і нагадує йому про те, що такого-то числа буде проведений аукціон по такому-то активу », – пояснює Олексій Іванов.

Основні ж проблеми у ФГВФО щодо продажу активів неплатоспроможних банків виникають через відсутність ліквідного ринку. Серед об’єктивних причин, з одного боку, важка економічна ситуація в Україні і як наслідок – різке падіння платоспроможності населення. З іншого, за словами Андрія Шевченка, відмова банків від кредитування.

«Основна проблема – це ліквідність ринку або його відсутність. Ми розуміємо, що на сьогоднішній момент з багатьох активам, які у нас є в управлінні, особливо це стосується заборгованості клієнтів, ринку практично немає. Ми знаємо, що наші банки зараз перестали кредитувати. Це відбувається через відсутність або дуже дорогий вартості ресурсу. А оскільки, покупцями активів у вигляді кредитної заборгованості у нас можуть бути банки або фінансові компанії, ми розуміємо, що зараз вони дуже обмежені у своїх ресурсах, тому ринок дуже і дуже важкий », – стверджує Андрій Шевченко.

Серед суб’єктивних причин, «неохайність» власників і попереднього менеджменту деяких ліквідується банків. Наприклад, ФГВФО часто стикається з тим, що на майно, яке має бути продано, незаконно накладено арешти.

«Закон про систему гарантування чітко вказує, що ніякі арешти не можуть бути накладені в період ліквідації, – говорить Андрій Шевченко, – а ті, що накладені – повинні бути зняті. Але, на жаль, часто буває так, що ми продаємо, а потім виявляється, що в якійсь області якийсь виконавець наклав арешт на те чи інше майно. Тут існує колізія в законодавстві, що регулює діяльність Фонду гарантування і діяльність державних виконавців. І ми зараз працюємо над тим, щоб внести зміни до нормативних актів і ліквідувати ці колізії. Це проблема.”

«Ще одна проблема, – каже Андрій Шевченко, – це проблема часу. У нас немає часу зволікати, бо Законом процедура ліквідації банку обмежена 2-3 роками. Тому, незважаючи на об’єктивні і суб’єктивні причини, ми повинні шукати клієнтів, залучаючи до пошуку і наших партнерів – товарні біржі. У такому партнерстві, я думаю, ми впораємося з тим завданням, яке стоїть перед нами ».

Досягти максимального результату, враховуючи нинішню економічну ситуацію в країні, можна шляхом залучення до продажів майна неплатоспроможних банків, у тому числі і на електронних торгах, іноземних інвесторів. Так вважає Генеральний директор товарної біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа» (УТСБ) Юрій Тараторін. За його словами, в біржі вже є необхідні контакти та розробки.

«Справа в тому, що« Універсальна товарно-сировинна біржа »стояла біля витоків впровадження електронних торгів в Україні. Ця ідея виникла ще тоді, коли я керував Національною мережею аукціонних центрів. У ті часи ми запустили електронну систему в рамках програми приватизації, а потім намагалися її впровадити в інші сфери діяльності. Але, у зв’язку з деякими політичними обставинами в нашій країні, електронну систему впровадити так і не вдавалося. Але, на щастя, зараз, з приходом нового керівника Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтина Ворушиліна, робиться наголос на електронні торги », – говорить Юрій Тараторін.

«Універсальна товарно-сировинна біржа» розпочала роботу з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб ще три роки тому. Тоді біржу вибрали в якості консультанта, оскільки УТСБ вже мала аналогічний досвід роботи з продажу активів банків з Національним банків України (2004-2012 рр.).

Між Фондом гарантування вкладів і «Універсальної товарно-сировинної біржею» підписано Меморандум про проведення спільних інформаційних заходів.

З цією метою УТСБ 15 травня планує провести Інформаційну ярмарок, яка буде присвячена продажу майна «Єврогазбанку», що знаходиться в стадії ліквідації.

Під час інформаційного ярмарку планується ознайомлення з майном неплатоспроможного банку. Зокрема, з банківським обладнанням, меблями, комп’ютерною технікою, сейфами та іншими основними засобами, виставленими банком на продаж.

В рамках ярмарку також відбудуться аукціонні торги з сформованим лотам, в яких зможуть взяти участь усі бажаючі без обмежень. Організатори інформаційного ярмарку також планують провести презентацію електронних торгів на «Універсальної товарно-сировинної біржі» та прес-конференцію за участю представників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Новини від "То є Львів" в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/inlvivinua.
ТЕГИ: